J&T BANKA Art Index 2023: Top desítku českých umělců poprvé obsadilo 11 jmen

4-minutové čtení

Rok 2022 přinesl řadu důležitých mezinárodních projektů současných českých umělců, kteří se dlouhodobě umisťují v horních patrech žebříčku J&T Banka Art Index. Prvenství opět obhájila Eva Koťátková. Stabilní je také umístění Kateřiny Šedé na druhé příčce. Pořadí v první dvacítce se ale v letošním vydání žebříčku lehce promíchalo a přibyla dvě, respektive tři, nová jména. Pozici trojky a čtyřky si letos vyměnili Kryštof Kintera a Zbyněk Baladrán. Desátý ročník J&T Banka Art Indexu poprvé nabízí ucelené srovnání, jak se za jednu dekádu proměnila špička současné české umělecké scény.


Podivná těla, chapadla, ruce, rybí ocasy, které se snaží vyprostit z přepravních beden. Hlasy lidí, které společnost nepřijímá, nebo jim z vlastní pohodlnosti dává nálepky, často aby se jejich problémy a existenci nemusela zabývat. Ve Velké dvoraně Veletržního paláce Národní galerie v Praze rozehrála Eva Koťátková mistrný dialog s návštěvníky o tom, jaké je to být členem moderní společnosti a jaké je to být někým, kdo nezapadá do dlouhodobě budovaných škatulek. Takový je projekt Evy Koťátkové Moje tělo není ostrov, s nímž loni oslovila publikum také ve dvoraně Musée d'art contemporain v Bordeaux. I letos tato umělkyně opanovala, zejména díky bohaté, a hlavně prestižní výstavní aktivitě v zahraničí, žebříček současných umělců J&T Banka Art Index.

Top desítka o jedenácti jménech

Přestože na druhém místě zůstává Kateřina Šedá, která i nadále organizuje své rozsáhlé sociální projekty, pozici trojky a čtyřky si letos vyměnili Kryštof Kintera a Zbyněk Baladrán. „Kinterovi pomohl zejména slušný bodový přírůstek za tuzemské výstavy. V listopadu zaujal například venkovní expozicí před pražskou Kunsthalle, kam zasadil sochy sedmi betonových miniatur budov, které vycházejí ze stávajících, zbouraných či utopických staveb,“ vysvětluje Jan Stuchlík, šéfredaktor magazínu Art+. Top desítku letos poprvé tvoří jedenáct jmen, a to díky umělecké dvojici David Böhm & Jiří Franta, kteří svými úspěchy na poli české i zahraniční umělecké scény dokazují, jak kreativně lze pracovat s tak podceňovaným médiem, jako je kresba.

Skok o bezmála třicet míst

Do první desítky letos poprvé poskočil rovnou na sedmé místo Jan Kaláb, a to díky zahraničním výstavám a úspěchům v sálových aukcích. Ještě před dvěma roky přitom byl až ve třetí desítce sledovaných umělců. Zajímavý posun v žebříčku má za sebou také multižánrová umělkyně Marie Lukáčová, která z osmé desítky J&T Banka Art Indexu poskočila o téměř třicet míst. Absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové pracuje s animací, malbou, kresbou i videem a své aktivity doplňuje také rapem. Loni zaujala například na pražském bienále Ve věci umění. Ve videu Middevil se věnuje boji žen za rovnoprávnost a klade ženám i mužům sugestivní otázku, jestli se ženy opravdu musí držet role, jak je jim prezentovaná. Skokanem roku je Jiří Žák, který se v žebříčku umístil poprvé, a to rovnou na 71. místě.

Mládí vpřed

Letošní žebříček lépe, než kdy jindy odhaluje, jak mimořádně talentovaná a odbornou veřejností oceňovaná je právě mladší generace autorů. Jakkoliv podstatnou část posledních deseti let autoři narození v 80. a 90. letech strávili ještě mimo uměleckou scénu nebo teprve na škole, dokázali se letos probojovat mezi umělce o generaci či dvě starší. V mnoha případech jsou to zároveň právě oni, kdo nejviditelněji reprezentuje současnou českou tvorbu v těch nejprestižnějších zahraničních institucích.

Proměny umělecké scény za posledních 10 let

Letošní jubilejní desátý ročník J&T Banka Art Indexu nabízí vhled do proměn ve špičce současné české umělecké scény. „Oproti prvnímu ročníku je přes 40 procent jmen v letošním Art Indexu zcela nových, a i v top desítce jsou letos čtyři autoři, kteří se před deseti lety v žebříčku ještě ani neobjevili. Svědčí to jistě o bohatosti české umělecké scény, ale i o tom, že existuje celá řada mimořádně talentovaných umělců, jejichž jméno jste zatím v našem žebříčku nenašli,“ dodává Valérie Dvořáková, Art specialistka J&T Banky.

Kompletní přehled letošních výsledků na: www.jtbankaartindex.cz


O J&T Banka Art Indexu

J&T Banka Art Index je připravován každoročně od roku 2014. Jedná se o žebříček stovky umělců narozených po roce 1960, kteří jsou na výtvarné scéně nejvíce viditelní. Úspěchem je samotné umístění v zveřejňovaném top 100. Databáze Artplus.cz, která shromažďuje také údaje o aukčních prodejích, eviduje více než dva tisíce umělců, kteří spadají do této kategorie.

Jako každý index je J&T Banka Art Index zjednodušeným popisem velice komplexní situace. Nelze automaticky klást rovnítko mezi umístěním v indexu a uměleckou kvalitou díla. Vysoké umístění neznamená nutně, že daný autor je významnějším umělcem než někdo, kdo se umístil níže či kdo se do první stovky vůbec nedostal. J&T Banka Art Index nehodnotí kvalitu jednotlivých umělců ani jejich díla. Pořadí v žebříčku odráží především pozornost, jakou jejich tvorbě věnuje odborná veřejnost. Ať už jsou to galeristé, kteří jim pořádají samostatné výstavy, nebo je berou na umělecké veletrhy, či kurátoři, kteří je zařazují do svých přehlídek. Čím větší pozornost svým dílem umělci získávají, tím více si jich všímají i sběratelé, kupují jejich díla, jejichž cena v čase by tak měla růst.