Nový koronavirus jako černá labuť

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Investoři začátkem roku vyhlíželi podepsání dohody o clech mezi USA a Čínou. Tohoto aktu se skutečně dočkali, ovšem pozitivní nálada na trzích se nedostavila. Nečekaně se totiž objevila černá labuť v podobě koronaviru.


Před začátkem oslav svátku čínského nového roku (24. ledna) svět obletěla informace o šíření nového druhu koronaviru, který může mít smrtelné následky. Prudký nárůst nemocných a posléze i úmrtí donutil čínské úřady přijímat poměrně rozsáhlá a z určitého pohledu i dramatická opatření. V odříznutí od okolního světa se ocitlo několik desítek milionů lidí, kteří se nacházeli v postižených oblastech. V zemi došlo rovněž k prodloužení období klidu po svátcích o další týden. Nefungující čínská ekonomika, i když prozatím na krátké období, s sebou může přinést omezení globálního růstu. Některé společnosti již oznamují negativní dopad z nastalé situace a jsou nuceny přijímat patřičná opatření, jako je například uzavírání poboček, odlišné využití provozoven či oddálení určitých projektů. Finanční trh je zásobován dodatečnou likviditou z tamní centrální banky a pomoc trhu přišla i v omezení pokynů, které by spekulovaly na pokles finančních instrumentů.

Podpis první fáze obchodní dohody

Ve středu 15. ledna proběhl očekávaný podpis první fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou. Sice došlo k samotné dohodě ještě v prosinci loňského roku, ale faktický podpis zpečetil formální náležitosti. Obě země na sebe tedy neuvalí vzájemná cla na spotřební zboží, která měla platit od 15. 12. 2019, USA sníží clo na 7,5 z 15 % na zboží v hodnotě 120 mld. USD a Čína se zavázala k větší ochraně duševního vlastnictví a zvýšenému odběru především zemědělské produkce. Uklidnění ve vzájemných vyjednáváních bylo jedním z hlavních důvodů pozitivní reakce akciových trhů.  

Nefungující čínská ekonomika, i když prozatím na krátké období, s sebou může přinést omezení globálního růstu.

Zaostřeno na centrální banky

ECB na svém zasedání nic nového nepřinesla. Sazby i měnová politika zůstávají nadále velmi uvolněné. Lagardeová uvedla, že nebude zvedat sazby, dokud poběží program nákupu aktiv. Současně zopakovala svou ambici do roku zrevidovat strategii ECB, která by měla nově zahrnovat i cíl věnující se ochraně životního prostředí. Fed rovněž změnu sazeb nepředvedl. Zajímavým oznámením bylo prodloužení aktuální podpory krátkodobého finančního trhu do konce dubna v nezměněné podobě. Současně Powell uvedl, že případné snižování zmíněné podpory bude prováděno velmi obezřetně. 

Výsledková sezona v plném proudu

Výsledková sezona už byla na konci ledna za svou polovinou v USA a zhruba v první třetině v Evropě. Celkově se dají zveřejněná čísla v USA hodnotit mírně kladně. Pozitivní překvapení na tržbách bylo ze 66 % a na čistém zisku ze 75 %. Meziroční růst tržeb pak 3,1 % a na čistém zisku 0,4 %. V Evropě stejně jako několik posledních kvartálů tolik optimismu neproběhlo. Samotná čísla jsou pak zhruba v souladu s očekáváním a pokračuje komprese jak tržeb (−1,7 %), tak čistého zisku (−4,7 %).

Brexit se stal realitou

Ke konci měsíce Velká Británie fakticky opustila EU. „Je nutné připomenout, že se i nadále bude reálně jednat o jakési přechodné období, které bude postupně definovat všechny vzájemné vztahy, které se odchodem z EU změnily. Avšak můžeme konstatovat, že jde o první zemi, která EU dobrovolně a na svoji žádost opustila,“ říká Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Od nového roku platí nový daňový balíček, který mimo jiné přináší skokové zvýšení spotřební daně na tabák.

Indexy v číslech

Začátek roku měl našlápnuto na velmi solidní lednový efekt kvůli podepsání první fáze vzájemné obchodní dohody mezi USA a Čínou. Významné západní akciové indexy dosáhly v průběhu ledna na nová historická maxima. Nicméně nové riziko v podobě neznámého koronaviru poslalo akciové indexy na konci měsíce strmě dolu a vymazalo, v téměř všech případech, více než lednový růst. Konkrétně pak například amerických index S&P 500 ustoupil o 0,2 %, ale technologický Nasdaq udržel 2,0% růst. Evropa se dostala pod prodejní tlak a Stoxx Europe 600 odepsal 2,0 %, stejně tak Nikkey (−1,9 %) či Šanghaj (−2,4 %), přičemž Čínu „zachránilo“ uzavření trhu z důvodu oslav svátku nového čínského roku. Domácí index PX se dostal stejně jako Evropa pod prodejní tlak a odevzdal 3,9 %. K poklesu indexu PX dopomohly i akcie Avastu (−8,6 %), které ustoupily ze svých maxim po negativních zprávách o přeprodávání klientských informací. 

Dluhopisy se propadaly

Americká výnosová křivka dluhopisů propadla o 20–40 bodů a výnos 10letého dluhopisu klesl na půlroční minimum (1,55 %). Výnosy státních dluhopisů globálně klesaly v reakci na rostoucí obavy z šíření koronaviru a dopadu na světovou ekonomiku. Kreditní prémie vzrostly v USA a u rizikových dluhopisů (high-yield) se na konci ledna dostaly na 2měsíční maximum.

Ve většině eurozóny výnosy dluhopisů klesly během ledna o 10–25 bodů, výnos 10letého dluhopisu Německa se vrátil na úrovně z října (−0,43 %). Výnosy italských dluhopisů klesly o 50 bodů v reakci na výsledky regionálních voleb a výnos 10letého dluhopisu Itálie klesl pod 1,0 %. Kreditní prémie v Evropě mírně vzrostly a vrátily se na úrovně z poloviny prosince.

Dluhopisové výnosy ve střední Evropě následovaly globální vývoj a klesly o 5–15 bodů. Česká výnosová křivka je plochá kolem úrovně 1,5 %, tj. hluboko pod úrovní sazby ČNB (2T repo 2,00 %).

„Dluhopisové trhy tak sledují sentiment a uvolněnou měnovou politiku klíčových centrálních bank,“ konstatuje Sklenář.

Philip Morris ČR se musí poprat s novou daní

Od nového roku platí nový daňový balíček, který mimo jiné přináší skokové zvýšení spotřební daně na tabák. „Z nových ceníků vyplývá, že by měl PMČR přenést celé zvýšení spotřební daně na spotřebitele, což může omezit poptávku po tradičních cigaretách. Na druhou stranu vzhledem k povaze produktu se kuřáci většinou přizpůsobí a zvýší se podíl levnějších cigaret nebo to může urychlit přechod k bezdýmovým produktům, které podléhají nižší dani jako řezaný tabák,” popisuje hlavní ekonom.

Avast pobouřil veřejnost

Po mediální kritice Avast oznámil ukončení divize Jumpshot na analýzu dat. Avast odkoupí 35 % v Jumpshotu od Ascential za 60–70 mil. USD a vydá 15–25 mil. USD na ukončení provozu (dohromady cca 1,8 Kč/akcie). Jumpshot je malý v absolutních číslech (4 % tržeb, 1,4 % EBITDA firmy), ale podílel se loni 2 procentními body na 9% růstu tržeb, tj. pro Avast je jeho zrušení negativní z pohledu dynamiky růstu.

Avast předoznámil za rok 2019 upravené tržby 862,8 mil. USD a upravený zisk EBITDA 483 mil. USD. EBITDA byla mírně pod odhadem trhu (495 mil.). Pro rok 2020 Avast čeká růst tržeb okolo 5 % po vyloučení efektu Jumpshotu a cca stejnou EBITDA marži jako loni (55,3 %). I tato zpráva je podle analytiků mírně negativní.

„Zrušení Jumpshotu je podle nás zaceněno. Pokud management přesvědčí investory o dalším růstu firmy nezávisle na Jumpshotu, akcie podle nás může dále mírně růst,“ uvádí Petr Sklenář.

Koronavir ovlivnil i komodity

Komoditní trhy prošly v lednu negativním vývojem kvůli rostoucím obavám z dopadů epidemie koronaviru. Široké komoditní indexy propadly o 7–11 %, což byl nejhlubší propad komodit od listopadu 2018. Z hlediska ledna to byl nejhorší začátek roku pro komodity od roku 1974. Propad táhly energie (−15 %), cena ropy klesla na 4měsíční minima, mírně ztrácely i zemědělské plodiny (−3 %). Naopak nárůst nervozity a pokles dluhopisových výnosů pomohl drahým kovům (+4 %). Cena zlata (+5 %) se dostala na dosah hranice 1600 USD.

„Krátkodobý výhled bude ovlivněn sentimentem, který určuje zvládnutí nákazy koronaviru. Důležitým faktorem pro ceny komodit zůstává vývoj kurzu dolaru,“ uvádí Petr Sklenář.

Únorové výhledy

Čína se v únoru probudila do prodlouženého volna o další týden ve světle rizika šíření nákazy novým koronavirem. Ten se zatím vyznačuje nebývalou rychlostí nárůstu počtu nakažených a bohužel rapidně přibývá i zmařených životů. „Jen připomeneme, že Čína poslední lednový týden slavila příchod nového čínského roku, a proto byla většina produkce pozastavena. Je pravděpodobné, že v určitých provinciích bude volno dále pokračovat, aby se zamezilo dalšímu prudkému šíření nákazy. To bude mít již znatelné negativní ekonomické následky. Akciový trh tyto možné důsledky, zdá se, prozatím přehlíží, ale zvýšená volatilita při dalším prohloubení zmíněného rizika nelze vyloučit,“ říká Petr Sklenář.

V únoru by nás neměly čekat vedle výsledkové sezony výraznější události tradičního rázu jako zasedání centrálních bank apod. O to více se investoři zaměří na „černou labuť“ v podobně šíření koronaviru a jeho možné dopady. „Z tohoto důvodu se rovněž domníváme, že i přes výraznou monetární podporu může tento faktor způsobit výraznější volatilitu především v případě nekontrolovatelného šíření. Naopak nalezení řešení například v podobě účinného léku by mohlo na trhy přinést pozitivní náladu,“ dodává Sklenář.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.