Pilulka: Tržby v 1H21 přidaly 45 % r/r, kladná EBITDA marže

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Společnost Pilulka Lékárny včera po zavření trhu zveřejnila vybrané neauditované výsledky za 1. polovinu roku. Tržby společnosti za 1H21 dosáhly 1,2 mld. Kč, což znamenalo meziroční růst 45 %. Fin. ředitel David Staněk uvedl, že se tento růst společnosti podařil i navzdory vysoké srovnávací základně první poloviny loňského roku, kdy byly tržby podpořeny propuknutím pandemie Covid-19. Tahounem růstu byl český online trh, v němž tržby rostly o 76 % r/r. Při zahrnutí franšízované sítě lékáren Pilulka pak celkové tržby činily 1,8 mld. Kč. Pilulka dále oznámila, že EBITDA marže v 1H21 dosáhla 2,6 %. Spolumajitel Pilulky Martin Kasa uvedl, že během letních měsíců společnost rozšiřuje skladové kapacity v Praze, Bratislavě i Bukurešti, přičemž společnost chce otevřít druhý sklad v ČR. Tyto kroky cíleně dopadnou na tržby, a proto byly tyto změny soustředěny do letních měsíců, kdy je obecně slabí poptávka. Pilulka nezmínila výhled na tržby či zisk na celý rok, což může být způsobeno právě efektem přestavby skladovacích kapacit.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.