Vinařstvím roku 2021 je Reisten

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vinařstvím roku 2021 je Reisten

Nejlepším vinařstvím loňského roku vyhlásila odborná porota vinařství Reisten z Pavlova. Vinařství, které leží v samém srdci Pálavy, zároveň zvítězilo v kategorii středních vinařství s roční produkcí do 250 000 litrů. „Tři roky jsme pracovali na tom, abychom se zařadili po bok nejlepších vinařství v této zemi. Jsme rádi a zároveň trochu překvapeni, že se nám to povedlo tak rychle,“ říká Vlastimil Nešetřil z J&T Wine Holding, který vinařství vlastní.


Prestižní oborovou soutěž pořádá každoročně Svaz vinařů ČR. Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v Česku statut soutěže stojí na komplexním posuzování vinařských společností – tedy nejen na základě kvality vína, ale také podle toho, jak svým podnikáním přispívají k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru vinařství v daném roce. Vinařství soutěží ve třech kategoriích – malá, střední a velká vinařství. Z nich vzejde absolutní vítěz.

Titul může získat jen vinařství, které svým podnikáním v oboru nadmíru pozitivně vybočuje z řady ostatních vinařství v České republice. „Titul se uděluje za vynikající kvalitu vín daného vinařství, za jeho tuzemské nebo zahraniční úspěchy, za významný počin ve prospěch oboru, za inovativní technologické řešení, za jeho zapojení do výzkumné práce či agroturistiky, ale také třeba za úroveň marketingu,“ popisuje Vlastimil Nešetřil. Titul je uznáním výborného odborného výkonu a vztahuje se k roku udělení na základě zhodnocení rozmanité činnosti vinařství v roce 2021.

„Pálava je naše“

Vinařství Reisten sídlí v tradiční vinařské obci Pavlov v srdci Pálavského mikroregionu, ve kterém podle archeologických nálezů sahá historie pěstování révy vinné až do 3. století. 

Vinařství, které vzniklo v roce 1999, produkuje výhradně kvalitní výběrová vína z ručně sklizených, selektovaných hroznů, jež vyrostly na 31 hektarech vlastních vinic. Práce na vinicích probíhají po celý vegetační cyklus révy šetrným způsobem, aby keře prospívaly a nebyly přetěžovány.

Vlajkovou lodí vinařství jsou burgundské odrůdy Pinot blanc a Pinot gris a dále oba ryzlinky – Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Právě ty se nejlépe shodují s půdním a klimatickým profilem viničních tratí Pálavy. 

Hodnotí se snad úplně všechno

Ze zaslaných přihlášek tentokrát porota vybrala devět vinařství, která postoupila do finálového hodnocení. Do těch se pak hodnotitelé osobně rozjeli, prošli je od vinice po sklep a bodově hodnotili jednotlivé kategorie. Pak už stačilo jen čísla sečíst a vítěz byl na světě.

cs-ora-vinarstvi-reisten-boysplaynice-02.jpg

„Hned v první kategorii jsme trochu ztratili, protože v Národní soutěži vín jsme zatím neuspěli, takže jsme si body připsali pouze za medaile v jiných mezinárodních a domácích soutěžích. A jak se později ukázalo, výhra v této soutěži je odrazem komplexní kvality vinařství,“ říká Roman Frič,obchodní ředitel J&T Wine Holding.

V dalších hodnocených oblastech už Reistenu body utěšeně narůstaly. Porotu zaujala ucelená řada vín, kde se tvůrci neobávají sáhnout ani po inovačních řešeních. Na nich stojí například nová řada perlivých vín Sparkling. „Pro ni je zajímavostí, že jsme pro nasycení vína použili vlastní oxid uhličitý, který jsme za využití speciální technologie najímali ve vinařství přímo z kvasících vinných moštů. Takže žádný CO2 z fosilních zdrojů, ale čistý plyn, který vznikl na bázi přirozeného procesu fermentace,“ popisuje Roman Frič. Novinkou v portfoliu je také řada Dva kopce z vlastních hroznů, která je určena zejména prosegment HoReCa. „Jejím prostřednictvím bychom chtěli bořit mýty o tom, že víno v low-cost segmentu nemůže být kvalitní,“ dodává Frič.

cs-ora-vinarstvi-reisten-boysplaynice-02.jpg

V Reistenu v uplynulých letech pokračovali s pečlivou prací na vinicích a realizovali také první fázi rekonstrukci a dostavby samotného vinařství. Z původního starého skladu vytvořilo studio ORA moderní vinný bar s otevřenými výhledy a terasou. Z prostoru wine baru má člověk kontakt s oběma druhy výhledů – jak s blízkým do vinohradu, tak s dalekým směrem k nádrži Nové Mlýny. Interiér baru architekti otevřeli pomocí proskleného arkýře a velkoformátových posuvných dveří. V interiéru má svůj smysl každý detail – podlahu například architekti vyladili do odstínu mladého červeného vína, jaké se podává v listopadu na svatého Martina.

„Naším záměrem bylo přivést co nejvíce zákazníků přímo do srdce vinařství a vytvořit reprezentativní prostory pro degustace a prodej vína,“ říká Vlastimil Nešetřil. S tím souvisí i pořádání kulturních akcí přímo u vinice. První si organizátoři vyzkoušeli v pandemickém režimu v loňském roce, letos se do toho chtějí „obout“ už pořádně. „Již sestavujeme plán akcí pro celý rok, abychom nabídli zákazníkům i kulturní přesah a tím obohatili celý region větší návštěvností. Těžit z toho budou tedy i ostatní vinaři,“ dodává Nešetřil. Chybět tu nebude letní kino, živá hudba ani divadlo, prostor dostanou jak slavnější jména, tak mladé kapely a lokální umělci.

Radost, ale i závazek

Slavnostním vyhlášení cen proběhlo 27. ledna v Brně. „Naší filozofií je šetrné zacházení s vinicemi a respekt a ohleduplný přístup k přírodě. To a jedinečný pálavský terroir nám pomáhá vyrábět vína charakteristická svou výraznou mineralitou, ovocností a šťavnatou kyselinkou. Ocenění nejen našich vín, ale i toho, jak k nim přistupujeme a pracujeme ve vinařství, nás nesmírně těší, ale i zavazuje do dalších let,“ sdělil během večera Roman Frič, obchodní ředitel z vítězného vinařství Reisten.

Kde vína koupit

Celou produkci vinařství Reisten najdete na e-shopu www.kolby-reisten.cz. Kromě jednotlivých lahví si tu můžete zakoupit i pečlivě vybrané edice šesti vín za příznivé ceny. Tyto nabídky jsou pravidelně obměňovány.

Osobní odběr vín je možný přímo ve vinařství nebo ve Wine baru Rustonka, Rohanské nábř. 693/10, Praha 8.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.