Makro: Viceguvernérka Zamrazilová o dalším vývoji sazeb ČNB

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Viceguvernérka České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová v rozhovoru pro rádio Český rozhlas Plus komentovala další vývoj měnové politiky. Podle Zamrazilové se inflace na začátku letošní roku výrazně sníží směrem k úrovni 3 procent, což by umožnilo ČNB dál snižování sazby o čtvrt procentního bodu na každém zasedání. Pokud by se inflace vyvíjela lépe, než ukazuje prognóza ČNB, tak by úrokové sazby mohly podle Zamrazilové klesat i razantnějším tempem. Ovšem pokud by inflace výrazně nezpomalila, Zamrazilová mluvila o perzistentnosti inflačních tlaků, tak by se snižování sazeb mohlo kdykoliv zastavit. Celkově rozhovor potvrdil očekávání, že bankovní rada nyní plánuje pokračovat spíše v pozvolném snižování úrokových sazeb. Vicegurnérka Zamrazilova pak podle agentury Bloomberg také komentovala i kurz koruny, který by ČNB neměla podle ní přímo ovlivňovat na trhu. Podle Zamrazilové současná úroveň kurzu koruny není příliš pro-inflační a nevyžaduje si intervence ze strany ČNB. Sice Zamrazilová není úplně spokojena s úrovní koruny, ale myslí si, že by koruně měl být ponechán volný průběh, aby trh našel rovnovážnou úroveň. Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (8. února) sníží sazby opět o 25 bazických bodů na 6,50 %. Celkově v letošním roce očekáváme, že ČNB bude snižovat sazby spíše opatrně a na konci roku budou kolem 4,75 % (2T repo).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.