Firemní výsledky zatím důvodem k optimismu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

I tento týden bude hlavně o výsledkové sezóně jak v zámoří, kde bude spíše dobíhat, tak v Evropě. „Doposud byly firemní výsledky důvodem k optimismu a očekáváme, že se tato pozitivní vlna udrží i pro tento týden,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.



Vedle výsledkové sezóny se trh zaměří na úterní americká data o spotřebitelské inflaci CPI, kde se očekává další pokles. Aktuálně jsou tato data úzce sledována s ohledem na budoucnost měnové politiky USA. „Celkově jsme na příští týden neutrální, až mírně pozitivní především kvůli očekávání pokračování solidních výsledků firem,“ dodává Vaníček. 

Ve čtvrtek po zavření trhu zveřejní předběžné výsledky za rok 2023 společnost Kofola. Očekává se, že díky zvýšení cen nápojů na začátku roku a velmi dlouhé letní sezóně přidaly tržby 11,5 % r/r na 8,78 mld. Kč. „Ještě výraznější růst čekáme na úrovni zisku EBITDA díky poklesu cen elektřiny, která je jednou z hlavních nákladových položek,“ uvádí Milan Vaníček. Zisk před odpisy EBITDA tak podle Vaníčka vzrostl o 19,5 % r/r na 1,28 mld. Kč. Společnost by tím mohla mírně překonat vlastní výhled 1,25 mld. Kč. „Pokud se toto očekávání naplní, tak bychom čekali pozitivní tržní reakci,“ konstatuje Vaníček.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za leden (oček. 2,9 po 3,4 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za leden (oček. −0,2 po +0,6 % m/m), průmyslovou produkci za leden (oček. 0,3 po 0,1 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na únor (oček. 80,0 po 79,0 bodech m/m). V Německu se soustředí na úterní indexy ZEW, které budou zřejmě hůře hodnotit současnou situaci, ale budou optimističtější ve výhledu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.