Pravidelný týdenní komentář k trhu

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC a na výsledky NVIDIE. Vyznění zápisu bylo mírně jestřábí. Vedení Fedu se shodlo, že úrokové sazby zůstanou zvýšené déle, než původně centrální bankéři předpokládali. Někteří členové měnového výboru měli i pochybnosti, zda současná výše úrokových sazeb je dostatečná, aby utlumily ekonomiku a inflaci rychle vrátily na nízké úrovně. Dokonce několik členů zvažovalo, že bude vhodné opět zvýšit úrokové sazby, pokud by inflace dál zrychlila. Proti vybírání zisků způsobeném více jestřábím vyznění zápisu z posledního jednání Fedu působila výsledková sezóna a konkrétně středeční ostře sledované výsledky společnosti NVIDIA. Samotná čísla i výhled NVIDIE byly lepší, než trh očekával a hlavní roli hrály datová centra, která profitují z fenoménu AI. Samotná akcie předvedla více jak 10% denní růst po zveřejnění čísel. Protentokrát ani solidní výsledková sezóna včele s výsledky společnosti NVIDIA nedokázala přetlačit vybírání zisků po více jestřábím vyznění zápisu z jednání Fedu. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden níže o 0,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 ustopila o 0,6 % t/t. Domácí index PX přešlapoval na místě týden uzavřel na 1562,2 bodu (+0,05 % t/t).

 

Společnosti na BCPP

Colt CZ představil výsledky za 1Q24. Tržby meziročně vzrostly o 21,7 % na 3,67 vs. oček. 3,52 mld. Kč. Tržbám výrazně pomohlo plnění nových vládních zakázek i postupné oživování komerčního trhu v USA (cca 48 % tržeb). Upravený zisk EBITDA klesl o 28,5 % r/r na 488,4 vs. oček. 604 mil. Kč. Důvodem byly vyšší marketingové náklady a technické problémy ve skladech. Management vnímá tyto náklady jako přechodné. Gen. ředitel Jan Drahota uvedl, že ve zbytku roku očekává výrazný růst výkonu společnosti, a potvrdil výhled na celý rok. Ten počítá na organické bázi (bez Sellier & Bellot) s tržbami 16,2 – 17,8 mld. Kč (+9 – 19,8 % r/r) a s upr. ziskem EBITDA 3,3 – 3,8 mld. (+8,3 – 24,7 % r/r). Včetně Sellier & Bellot, který byl akvírován 16.5., pak výhled počítá s letošními tržbami 20 – 22 mld. Kč (+34,6 % – 48,1 % r/r) a upr. ziskem EBITDA 4,3 – 4,7 mld. (+41,1 % – 54,2 % r/r). Management potvrdil, že valné hromadě navrhne vyplacení dividendy 30 Kč/akcie (4,4% hrubý div. výnos). Titul zakončil páteční seanci na 671 Kč (-1,0 % t/t).

 

Představenstvo ČEZu schválilo návrh dividendy ze zisku minulého roku ve výši 52 Kč na akcii (5,7% hrubý dividendový výnos). Dividenda odpovídá 80% výplatnímu poměru a je tak na horním okraji oficiální dividendové politiky (60-80 % očištěného čistého zisku). Řádná valná hromada akcionářů, která bude dividendu schvalovat se pak bude konat 24. června. Předpokládáme, že vzhledem k nízkému zadlužení ČEZu a vysokým deficitům státního rozpočtu ministerstvo financí jako majoritní akcionář podá stejně jako v minulých dvou letech protinávrh požadující vyplacení celého čistého zisku (65 Kč na akcii; 7,1% hrubý div. výnos). Z dalších zpráv se v tisku vyjádřil ministr financí o možnosti zkrácení období tzv. mimořádné daně z nadměrných zisků (WFT). Dřívější zrušení mimořádné daně bychom vnímali jako pozitivní scénář. Titul zakončil týden na 931 Kč (+1,9 % t/t).

 

Vláda údajně dál hledá způsob, jak sáhnout na zisky bank. Zatímco koaliční strana STAN nadále prosazuje zavedení sektorové daně, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že jednání teprve začnou, a že on osobně bankovní daň nechystá. Místo toho by preferoval formu spolupráce například zvýhodněným financováním vznikající Národní rozvojové banky. Ta by mohla vydávat dluhopisy, které by banky či penzijní fondy kupovaly. Situace ohledně případného zavedení sektorové daně zůstává již delší dobu neměnná, kdy ODS, TOP 09 a větší část opozice jsou proti této dani. Pokračující debata o tomto tématu zůstává rizikem pro akcie bank, případné směřování diskuze například zmíněným financování Národní rozvojové banky by pak bylo pro akcie pozitivní. Komerční banka zakončila týden na 786,0 Kč (+0,2 % t/t), Moneta na 96,3 Kč (+0,2 % t/t) a Erste Group na 1152 Kč (-1,0 % t/t).

 

Společnost GLEBI HOLDINGS PLC ovládající společnost PHARMAX HOLDINGS, která podnikání ve zdravotnictví, respektive v lékárnictví a mimo jiné pod sebe zahrnuje lékárny Dr.Max vydala své celoroční výsledky za uplynulý rok 2023. Konsolidované tržby činily 4,2 mld. EUR (+22,6 % r/r), přičemž kons. tržby plynoucí z ČR byly 1,2 mld. EUR (+13 % r/r) a představovaly 28,5 % celkových kons. tržeb. Vykázaný zisk EBITDA skupiny dosáhl na 323 mil. EUR (+17,1 % r/r). Jsme si vědomi faktu, že kovenant vztažený k emisi dluhopisů Dr.Max 8,50/28 je ve formě podílu čistého upraveného zadlužení a upraveného zisku EBITDA, avšak tyto hodnoty zatím nebyly společností zveřejněny. Pakliže bychom vzali v úvahu úpravy zisku EBITDA z roku 2022 ve výši -75 mil. EUR a čisté upravené zadlužení ve výši 1,2 mld. EUR, vycházel by pak tento kovenant přibližně 4,9x, což by splňovalo požadovanou hodnotu <5,95x.

 

Společnost J&T SECURITIES MANAGEMENT, která je ručitelem dluhopisových emisí JTSEC (JTSEC VAR/2028 a JTSEC F. 1 8,25/28), vydala celoroční výsledky za rok 2023. Tržby činily 89,6 mil EUR (+128 % r/r), kdy nárůst byl znatelný především u vyšších přijatých dividend, vyšších výnosů z obchodování finančních instrumentů a přecenění aktiv. Provozní zisk byl 98,6 mil. EUR (+108,4 % r/r), na což měly dopad nejen meziročně vyšší tržby, ale také vyšší zisky z investičních aktivit a nižší ztráty z přeceňování. Samotný čistý zisk činil 54,4 mil EUR. Celková aktiva společnosti vzrostly na 785,7 mil. EUR (+80 % r/r). Zprávu hodnotíme pozitivně.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze bylo TMR (525 Kč, +2,9 % t/t). Valná hromada TMR schválila návrh na možné zvýšení základního kapitálu za 19 EUR/akcii. Představenstvo bude mít právo vydat až zhruba 6,3 mil. ks. nových akcií, což by znamenalo téměř zdvojnásobení celkového počtu akcií. Navýšení kapitálu by pomohlo významně snížit zadlužení společnosti a tím zefektivnit hospodaření. Konkrétní parametry potenciálního navýšení kapitálu budou známy až při případném rozhodnutí managementu vydat nové akcie. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo CTP (-1,7 % t/t na 411 Kč). Firma se obešla bez kurzotvorných informací, ale v průběhu týdne se zvýšily tržní výnosy i v reakci na středeční zápis z posledního Fedu, což tradičně nesvědčí realitním společnostem. Menší vybírání zisků tedy přisuzujeme technickým faktorům.

 

Výhled na příští týden

Poslední květnový týden bude hned pondělní obchodování ovlivněno svátkem v USA a Velké Británii, což negativně dopadne na investorskou aktivitu. Zbytek týdne by se měl obejít bez výraznějších informací, a tak se investoři zaměří na postupné doznívání výsledkové sezóny za 1Q24 a na technický faktor převážení indexů MSCI ke konci měsíce. Závěr výsledkové sezóny by měl jen podtrhnout její celkově pozitivní vyznění. Převážení indexů MSCI bude v pátek (31. 5.) zvyšovat objemy a volatilitu na dotčených titulech. Celkově jsme na příští týden neutrální s tím, že páteční převážení indexů MSCI může přinést zvýšenou volatilitu na obě strany.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční druhou aktualizace HDP za 1Q24 (oček. 1,2 po 1,6 % q/q annualizovaně) a s tím spojené cenové ukazatele (deflátory), které jsou mimo jiné sledovány Fedem. V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO, které by se měly zlepšit za květen ve všech ukazatelích, středeční předběžnou spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 2,4 po 2,2 % r/r) a maloobchodní tržby za duben (oček. 0,1 po +2,3 % m/m). V Číně se zaměříme na páteční PMI průmyslu za květen (oček. beze změny 50,4 b. m/m) a PMI služeb rovněž za květen (oček. 51,5 po 51,2 b. m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.