Týdenní komentář

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dění na světovém trhu

Finanční trhy prošly spíše smíšeným vývojem, kdy v první polovině týdne převládal optimismus, který ovšem na závěr týdne mírně ochladl. Zveřejněná makrodata nepřinesla větší reakci, trh se spíše více zaměřil na rozjezd výsledkové sezóny v USA a postupně i v Evropě. Výsledky amerických bank vyzněly smíšeně, ovšem ve středu večer negativní nádech zanechaly hospodářské výsledky automobilky Tesla a mediální společnosti Netflix. U Tesly zklamaly komentáře, že firma je připravena obětovat část svých ziskových marží k posílení tržního podílu. Zklamání u Netflixu přinesl hlavně výhled na další kvartál. V reakci na výsledky akcie obou společností propadly o více než 10 %, což se vzhledem k jejich velké váze odrazilo na sentimentu na celém trhu.

 

Pro domácí trh bylo důležité úterní vystoupení viceguvernérky ČNB Zamrazilové v Poslanecké sněmovně, kde mluvila o snižování úrokových sazeb a také o tom, že centrální banka počítá s významným oslabením kurzu koruny. Její vyjádřením mělo dopad hlavně na kurz koruny, která postupně oslabila o 30 haléřů a přehoupla se přes hranci 24,0 CZK/EUR. Nad touto úrovní byla koruna krátce jen v polovině března, jinak je to nejslabší úroveň kurzu od začátku roku. Pro korunu k euru (-1,2 % t/t) to byl nejhorší týdenní výsledek od března.

 

V souhrnu za celý týden si americké akciové indexy připsaly růsty o 1-2 % t/t. V západní Evropě akciové indexy tento týden v průměru přidaly do 1 procenta t/t a index Euro Stoxx 50 se drží na hraně 16letých maxim (440 bodů). Domácí index PX v pátek uzavřel na hodnotě 1335 bodů (+1,8 % t/t).

 

Společnosti na BCPP

Uplynulý týden byl v Praze poměrně chudý na významnější korporátní zprávy. Na trhu převládala pozitivní nálada a většina titulů si připsala zisky. Z likvidních titulů se nejlépe dařilo Erste Group (+4,4 % t/t na 827 Kč), která následovala růst evropských bank a zakončila v zeleném již čtvrtý týden v řadě. Na druhé straně jediným titulem z výrazněji obchodovaných emisí, který nezakončil výše, byl ČEZ (beze změny t/t na 903 Kč). Akcie společnosti se od uplynutí rozhodného dne pro dividendu na konci června obchodují bez výraznějšího trendu okolo úrovní 900 Kč.

 

Výhled

Příští týden bude patřit především zasedáním centrálních bank a výsledkové sezóně v USA. V úterý a ve středu bude zasedat americký Fed, od nějž trh čeká zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na interval 5,25 – 5,5 %. Fed nyní prošel první pauzou po 15 měsících nepřetržitého zvyšování sazeb. Na trhu se množí názor, že může jít vzhledem k rychlému poklesu inflace o poslední zvýšení sazeb v současném cyklu. O den po Fedu, ve čtvrtek, zasedá Evropská centrální banka (ECB), která by podle trhu měla rovněž zvýšit hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 %. Avšak ECB, která začala sazby zvyšovat později než Fed, podle očekávání ještě nebude s utahováním měnové politiky u konce. U obou centrálních bank bude podstatný komentář guvernéra a výhled na další vývoj měnové politiky.

 

Výsledková sezóna za 2. kvartál bude příští týden v plném proudu. Za oceánem budou z největších firem zveřejňovat své výsledky Microsoft, Meta, Intel, Visa nebo Coca-Cola, v Evropě pak se pak rozběhne výsledková sezóna např. automobilkami Mercedes-Benz, Volkswagen Group či Porsche. Celkově jsme názoru, že pokud Fed naznačí spokojenost s poklesem inflace a dosažení vrcholu úrokových sazeb, akciový trh může reagovat pozitivně. Náladu na trhu však může přebít výsledková sezóna, jejíž začátek zatím vyznívá spíše smíšeně.

 

Na domácím trhu zahájí ve čtvrtek výsledkovou sezónu za 2. kvartál Moneta. Na úrovni čistého zisku očekáváme 25% r/r pokles na 1,2 mld. Kč, za čímž jsou vyšší úrokové náklady a výraznější rozpouštění opravných položek než v minulém roce. Investoři budou zvědaví především na případnou aktualizaci celoročního výhledu.

 

Mezi makročísly bude zřejmě nesledovanějším údajem příštího týdne první odhad HDP USA za 2. čtvrtletí, kde se čeká růst o 1,7 % r/r po 2 % v 1Q. Dále budeme v pondělí sledovat indexy nákupních manažerů v eurozóně za červenec (kompozitní indikátor oček. 49,6 b. po 49,9), v úterý index očekávání firem IFO v Německu za červenec (oček. 88 b. po 88,5 b.) a spotřebitelskou důvěru v USA za červenec (oček. 112 b. po 109,7 b.), ve čtvrtek objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA v červnu (oček. +0,9 % m/m po 1,8 %) a v pátek osobní příjmy spotřebitelů v USA za červen (+0,5 % m/m po 0,4 %).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.