Očekává se spíše obezřetné obchodování

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Pro tento týden se trh soustředí až na svůj konec (24.–26. 8.), kdy proběhne tradiční výroční zasedání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Investoři budou vyhlížet jakékoliv komentáře k budoucnosti jednotlivých měnových politik dle geografie.


Sledované budou rovněž dotazy, jak budou potenciálně centrální bankéři nakládat se snižováním bilancí příslušných centrálních bank v případě očekávaného snižování sazeb, respektive kam až se se snižováním hodlají dostat.

Jen pro představu – aktuální výše například bilance Fedu je přes 8 bil. USD nebo lehce přes 30 % amerického HDP. Ještě v roce 2008 byla bilance do jednoho bilionu USD nebo kolem 6 % HDP. „Dlouhodobé či rychlejší snižování bilancí centrálních bank by bylo nepříznivou informací pro finanční aktiva celkově. I když by vyznění Jackson Hole v základním scénáři nemělo být překotné, mohou zaznít některá prohlášení, která mohou trh více znervóznět, a proto očekáváme obezřetné obchodování po celý týden,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červenec (oček. −4,0 po +4,6 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na srpen (oček. beze změny 71,2 bodu m/m). V Německu se soustředí na pondělní průmyslovou inflaci PPI za červenec (oček. −5,2 po +0,1 % r/r) a páteční indexy IFO, kde se očekává jen drobné snížení hodnocení ve všech segmentech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.