Data: Realitní trh ožívá. Ceny mírně porostou u novostaveb i starších bytů

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Data: Realitní trh ožívá. Ceny mírně porostou u novostaveb i starších bytů
#Trendy#Byznys

Realitní trh v Česku se po roce 2021 de facto zhroutil. Po dekádě růstu začaly ceny nemovitostí klesat, počet prodaných nemovitostí se výrazně propadl. Důvodem byl zejména růst sazeb ČNB, který zdražil financování výstavby a zároveň řadě lidí zabránil vzít si hypotéku. Obrat nastal již v první části roku 2023, ukazují nejnovější data z realitního trhu, která představily společnost Dataligence a Česká bankovní asociace.



Tuzemský realitní trh zažívá od loňského jara růst. A týká se to prodeje všech typů staveb od starších domů a bytů po novostavby. Právě novostavby přitom svůj růst v roce 2023 značně zrychlily a meziročně se jich prodalo dvakrát tolik. Vyplývá to z nejnovějších dat společnosti Dataligence a České bankovní asociace.

„Trh byl zejména ve druhé polovině roku 2023 již mnohem aktivnější než v předešlých čtyřech čtvrtletích. Postupně se tak blížíme k normálnímu chování mezi nabídkou a poptávkou, které zde bylo před válkou a před přehnaným boomem roku 2021," uvedl ředitel Dataligence Milan Roček. Nyní je totiž meziroční porovnání se čtvrtletími, ve kterých se prodalo nejméně bytů za 20 let, upozornil. Lépe tak podle něj situaci vystihuje hodnocení, že v závěru roku 2023 byla obdobná aktivita jako na konci roku 2020.

Klíčovým faktorem přitom je růst hypotéčního trhu.

„Postupné zotavování hypotečního trhu v loňském roce bylo způsobeno kombinací faktorů, od uvolnění pravidel v oblasti příjmových ukazatelů ze strany ČNB, po mírný pokles cen nemovitostí či mírný pokles hypotečních sazeb. Svou roli sehrála i odložená poptávka z předešlého období,“ vysvětlil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.


Češi zchudli

Právě odložená poptávka ve spojení s nárůstem úroků pro developery do velké míry stojí za zamrznutím tuzemského nemovitostního trhu. Na jedné straně tak ceny pokračovaly v růstu, na straně druhé domácnosti reálně zchudly.

Podle aktuálních dat České bankovní asociace si však Česko v rámci mezinárodního srovnání mírně polepšilo, nicméně nerovnováha mezi cenami nemovitostí a příjmy domácností přetrvává. Z pohledu vývoje cen nemovitostí v Evropské unii patří Česko z dlouhodobějšího pohledu mezi země s nejvyšší dynamikou růstu, a to i přes mírné zlevnění v loňském roce. Za posledních 10 let stouply ceny nemovitostí v tuzemsku o 125 %, unijní průměr přitom byl „jen“ 55 %.

„Česká republika patřila v roce 2022 na špičku v mezinárodním srovnání zemí, kde růst cen nemovitostí v posledních letech výrazně předběhl růst příjmů domácností. Z tohoto pohledu přinesl loňský rok mírnou korekci, stále však zůstávají tyto nůžky výrazně rozevřené a ČR se nadále drží v mezinárodním srovnání na předních místech nedostupnosti bydlení,“ doplňuje Jakub Seidler z České bankovní asociace.


Rok růstu?

Rok 2024 by tak mohl podle odhadů odborníků přinést opětovný růst. Ten bude dán i vlivem srovnávací základny, prorůstově by ale měly působit také úrokové sazby centrální banky.

„V letošním roce by měl hypoteční trh dále oživovat a za celý rok lze očekávat dvouciferný růst, stále se však patrně nedostane na úrovně předpandemických let,“ připomněl Seidler.

To by se pak mělo projevit také na vývoji cen nemovitostí v letošním roce. Senior analytik J&T Banky Pavel Ryska tak očekává mírný růst.

„Mírný proto, že developeři za poslední dva roky zadrželi řadu projektů a jsou připraveni je na trh vrátit, resp. je započít a spustit i předprodej bytů. Proto může být nárůst cen limitován z nabídkové strany. Osobně se domnívám, že letos se ceny nových i starších bytů mohou obrátit k mírnému růstu,“ očekává Ryska.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.