Ve hře je další vybírání zisků na rizikových aktivech

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden by se měl obejít bez výraznějších impulzů. Trh bude nadále sledovat průběžná makroekonomická data a vývoj tržních sazeb.


S utvrzením očekávání, které bude akceptovat stávající postoj Fedu, budou investoři opatrní a více ochotní realizovat letošní zajímavé zisky. Technicky dojde na konci února k převážení indexů MSCI, což tradičně zvyšuje na trhu aktivitu a volatilitu. „Pro příští týden jsme nadále obezřetní a očekáváme další vybírání zisků na rizikových aktivech,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. 

Na domácím parketu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý zveřejní svá čísla Erste Group a v pátek CTP. U Erste Group je očekáván 6% meziroční růst čistého zisku za čtvrtý kvartál. Hlavním tahounem by měly být nadále vyšší úrokové výnosy. „Návrh dividendy ze zisku minulého roku očekáváme v souladu s předchozími prohlášeními managementu, to znamená dividendu ve výši 1,9 EUR na akcii a 5,4% hrubý dividendový výnos,“ uvádí Milan Vaníček.

U CTP se bude nadále sledovat vliv ekonomické situace na logistická centra. Potvrzení dosavadní odolnosti vůči současnému makroekonomickému prostředí i výhledu by mohlo investory dále uklidnit.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na pondělní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za leden (oček. −3,9 po +5,6 % m/m), středeční ISM průmyslu za únor (oček. 47,8 po 47,4 bodech m/m) a páteční ISM služeb za únor (oček. 54,5 po 55,2 bodech m/m).

V Německu se soustředí na spotřebitelskou inflaci CPI za únor (oček. 8,6 po 8,7 r/r). V Číně věnují pozornost středečnímu PMI průmyslu za únor (oček. 50,7 po 50,1 bodu m/m) a PMI služeb za únor (oček. 55,0 po 54,4 bodech m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.