Krasojízda na akciích pokračuje

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 



Korekce, nebo možná „korekcička“, hlavních amerických trhů je zapomenuta, akce proti shortařům na GameStopu je nyní již historií. Přibližně týden trhu trvalo, než se vzpamatoval a uprodal pozice na větších titulech, jako jsou Apple, Facebook a Google. Právě vynikající čísla posledně zmiňované společnosti dala zelenou dalšímu pokračování akciových trhů nahoru. Google se dostal dokonce nad metu 2100 dolarů za jednu akcii. Uf, ale ta čísla byla opravdu impozantní.


Vývoj amerického indexu S&P 500 od začátku roku zde, pokles v druhé půlce ledna je jasně viditelný:

cs-graf1a.jpg

Polepšily si i evropské akcie, i když se zpožděním, a ne o tolik jako hlavní americké technologické tituly, když jim chybí ve výsledcích ten silný růst tržeb. Ale i tak se děly zajímavé věci. Daimler oznámil, že vyčlení divizi nákladních vozů do samostatné společnosti a dá ji na burzu, evropské telekomy se konečně probraly trochu z letargie včetně Orange, Eutelsatu i Telefónicy (tam by to po zprávách o prodeji divize vysílačů mohlo být o něco víc, resp. já to tak čekal). A v posledních dnech se nám rozjely i banky, když BNP a ING reportovaly lepší než očekávané výsledky. Profitovaly z toho i „druhosledové“ tituly v sektoru.

Česká zbrojovka dostala chuť na kolty

Nenudíme se ale ani na domácím trhu. Česká zbrojovka dostala chuť na americké kolty, resp. teda zakvírovala americkou společnost produkující ruční zbraně věhlasné značky Colt. Výrazně si tím navýšila výrobní kapacitu a skokový růst na lokálním americkém trhu, díky tomu zatím odložila výstavbu původně plánované nové továrny v USA. Akcie na oznámení reagovaly pozitivně a uzavřely na letošních maximech 392 Kč.

Pilulka trhá rekordy

Také hitovka trhu Start, online lékárna Pilulka, nadále trhá rekordy na pražské burze, od uvedení na trh více než zdvojnásobila vstupní cenu a její akcie se nyní pohybují lehce nad hranicí 1000 Kč. Nacenění této společnosti není ani na této ceně nijak extrémně drahé, v porovnání s konkurencí spíše naopak. Růst ceny je však částečně způsoben nižší likviditou aukčního obchodování trhu Start, po přechodu na účtování dle mezinárodního standardu IFRS bude mít Pilulka možnost přejít na standardní kontinuální obchodování.

Očekávám nadále silný růst tržeb společnosti, což z dlouhodobého hlediska horizontu roku bude více tlačit cenu dále nahoru, krátkodobě však může korekce samozřejmě přijít po takové krasojízdě.

PPF má zájem o Monetu

O Monetu opět projevila zájem PPF, tentokrát je nabídnutá cena za akcie Monety 80 Kč, ale určitý háček v tom je. Nenabízí dobrovolný odkup všech akcií, ale nejdříve 10 % společnosti, po schválení ČNB až možné navýšení na 29 %. Tak je otázka, kolik akcionářů Monety na nabídku PPF kývne. Očekávám, že většina ano, já též tedy. Co bude pak dál, je otázkou.

Obchodovat se s Monetou bude i nadále, asi se posune dolů na úrovně 70–75 Kč za akcii, bude se vyčkávat na další postup, kdy naopak Moneta má kupovat Airbank, schválení podléhá rozhodnutí valné hromady. Dividendy přijdou na řadu až na konci letošního roku. Očekávám, že to má PPF dobře spočítané, že velká část této výplaty již půjde jim, a je možné další navýšení jejich pozice přes trh nebo přes další odkup, který očekávám opět za stejnou cenu, tedy 80 Kč. Nemyslím, že by udělali něco jiného.

Ano, ozývají se hlasy, že 80 Kč za Monetu je málo. Řekněme si na rovinu, že bez této nabídky by Moneta nebyla na cenách okolo 76 Kč. Pandemická situace přetrvává, obava z toho, jak se projeví v číslech za první pololetí 2021, je více než nasnadě, takže z tohoto pohledu můžeme říci, že bid PPF je odpovídající.

Řecký PPC se rozjel

Pěkně se nám rozjel řecký „čez“ PPC, kde finišují bidy na 49% podíl distribuce. Objevují se spekulace, že by stát mohl snížit v PPC svůj podíl (zmiňuje se zájem RWE). Na trhu skončil silný londýnský prodejce, dle našich řeckých zdrojů, a cena se nám tak posouvá na nová roční maxima. Jen letos jsou akcie více než +12 %, za posledního čtvrt roku pak přidaly úctyhodných 60 %! Zde graf od září roku 2020 do současné doby:

cs-graf1a.jpg

Nahoru se nám silně posouvá i cena ropy. Zdá se mi, že ropné společnosti ještě úplně neodreflektovaly to, co se s ropou v posledních dnech stalo. Zůstáváme long na BP, Shellu, Motor Oil Hellas i Occidential Petroleum.

Na bitcoin už sázejí i zvučná jména

Výrazně nám v poslední době roste i cena bitcoinu, když čím dál tím více subjektů akceptuje jeho „existenci“. Doslova rallye na bitcoinu rozpoutal boss Tesly Elon Musk, když oznámil, že jeho společnost si koupila pozici v bitcoinu. Očekávám, že další společnosti, i když ne tak velké, jej mohou následovat.

Navíc přichází i akceptace ve finančním prostředí od renomovaných investičních hráčů – viz Morgan Stanley, který oznámil, že jeho část investující do růstových akcií zvažuje sázku na bitcoin. To podle mého názoru znamená jediné – něco už mají nakoupeno a chtějí to posunout výše.

Já jsem ještě na začátku roku psal článek, že vlastně nerozumím nebo nevidím fundament bitcoinu, na základě kterého bych bitcoin koupil. Ale současná situace mě přivedla k tomu, že čím dál tím větší akceptace a relativně omezená nabídka může vést k dalšímu růstu ceny bitcoinu, což je prostě příležitost. ETF na bitcoin GBTC jsem proto zařadil mezi nové pozice v J&T Opportunity (váha do 2,5 %). Bez ohledu na to, že fundament nejde spočítat. Na současném finančním a hlavně akciovém trhu již nyní sentiment velmi často dokáže po určitou dobu fundament válcovat. A já zde nechci stát opodál.

Pozitivní nálada pokračuje

Celkově pokračuje na akciových trzích pozitivní nálada, přestože pandemie covidu zatím moc nekoriguje a vakcinace zatím probíhá podle představ spíše v menší části států (UK, Izrael, UAE a Spojené státy). Peněz je na trhu dostatek, hledají výnos a z toho těží akcie. Je jasné, že nálada se může změnit, často přichází nečekaně a i rychle, proto je vždy potřeba si určitou rezervu hotovosti nechávat na tyto situace připravenou, ale rozhodně platí, že v současných podmínkách nízkých úrokových sazeb je potřeba část portfolia mít v akciích, jinak nám ujíždí vlak kvůli růstu cen ostatních reálných aktiv – především nemovitostí, ale nejen jich. A jejich dostupnost tak bez investování bude menší a menší.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.