Bude pokračovat pozitivní trend na rizikových aktivech?

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Bude pokračovat pozitivní trend na rizikových aktivech?

Komodity společně s americkými a evropskými akciemi v letošním roce jasně porážejí výnosy na dluhopisových trzích. Většina akciových indexů si na akcie rozvinutých trhů připisuje od začátku roku dvouciferné výnosy. Navzdory vysokým cenám surovin a akciovým valuacím můžeme očekávat pokračování tohoto trendu.


„Hlavním důvodem je rychlejší vakcinace proti nemoci covid-19 a v důsledku toho dynamičtější obnova ekonomické aktivity ve světě. Nadále platí, že zejména v rozvinutých ekonomikách se současná makročísla postupně zlepšují a předstihové indikátory naznačují další pozitivní vývoj pro blízké období. Rétorika centrálních bank je nadále podpůrná s příslibem nízkých sazeb a dodáváním likvidity. Místy se však již objevují opatrné úvahy, že v budoucnu bude zapotřebí tyto extrémně příznivé podmínky upravit. Prozatím ovšem platí, že na finančním trhu přebývá volná likvidita, která má namířeno do výnosnějších aktiv, než jsou v současnosti třeba státní dluhopisy,“ vysvětluje Marek Janečka, portfolio manažerem fondů.  

V dubnu evropské akcie vzrostly o 1,2 %, zatímco ty americké přidaly 5,6 %. Americké státní dluhopisy posílily o 0,6 %. Naopak evropské státní dluhopisy zkorigovaly o 0,9 %. Nemovitostním akciím se letos rovněž daří především v USA. REITS v EU i USA si udržely svůj růstový trend.

Výnosy hlavních tříd aktiv za duben a od začátku roku

cs-tabulka.png

Zdroj: JTIS, Bloomberg

Nadějí pro ceny zlata je spotřebitelská poptávka v Asii

Zatímco v loňském roce vzrostly ceny žlutého kovu o více než 20 %, v tom letošním je zlato jednou z mála komodit, které se zrovna nedaří. V prvním čtvrtletí oslabila jeho cena o 9,8 % zejména kvůli posílení amerického dolaru, rychlejší vakcinaci proti nemoci covid-19 a s tím spojené obnově ekonomické aktivity ve světě.

Ve druhém kvartále jeho cena ovšem už opět posiluje s podporou slabšího dolaru a hlavně díky silné spotřebitelské poptávce v asijských zemích. Zejména v Indii došlo v březnu letošního roku k nejvyššímu nárůstu dovozu fyzického zlata za poslední dvě dekády, a to navzdory horšící se pandemické situaci. K růstu poptávky pomohlo i snížení cla na dovoz zlata ze strany indické vlády. Objem dovozu zlata se po loňském propadu v březnu zvýšil i v Číně.

Na druhou stranu v letošním roce stále pokračuje odliv prostředků z fondů ETF na zlato, které využívají jednak drobní, ale i velcí institucionální investoři. Tito investoři v posledních měsících upřednostňovali investice do jiných komodit nebo i kryptoměn, které momentálně zažívají nebývalý boom.

„Pokračování pozitivního trendu u cen zlata může limitovat i růst reálných výnosů na dluhopisech vzhledem k tomu, že se tak zvyšuje jejich atraktivita. Naopak jeho cenu mohou do budoucna podpořit horší data z americké ekonomiky nebo růst inflačních očekávání. Zlato se aktuálně obchoduje na nejnižší úrovni za několik let vůči některým kovům, zejména pak mědi nebo stříbru,“ říká Marek Janečka.

cs-tabulka.png

Zdroj: JTIS, Bloomberg

Růst cen na komoditních trzích by mohl nadále pokračovat vzhledem k slabšímu dolaru a přetrvávajícímu deficitu u většiny komodit. Ceny komodit bude též pozitivně ovlivňovat aktuální naladění investorů zajišťovat se proti rostoucí inflaci. „Vysoká ocenění akciových trhů ovšem nabádají k opatrnosti, a proto budeme v našich fondech k výběru akciových titulů postupovat selektivně,“ dodává Janečka.

 

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.