Týdenní komentář

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dění na světovém trhu

Akciové trhy v zámoří tento týden pokračovaly v optimistickém sentimentu, k němuž nejvíce přispěla středeční makroekonomická data. Spotřebitelská inflace v USA dosáhla v červenci 8,5 % r/r, což bylo pod očekáváním trhu 8,7 % a pod červnovým údajem 9,1 %. Investoři si výsledek přeložili tak, že centrální banka Fed ztrácí argument pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb, a akciové indexy se tak vydaly ke svižnému růstu. K dobrému sentimentu přispěl i relativní klid v geopolitické oblasti. Americké akciové indexy přidaly okolo 2 % t/t a evropské indexy mezi 1-2 % t/t. Domácí index PX následoval zahraniční trhy a přidal slušných 2,28 % t/t na 1261,7 b.

Společnosti na BCPP

Na pražské burze pokračovala výsledková sezóna za druhé čtvrtletí tohoto roku. Svá čísla zveřejnil Avast, který za 1H22 reportoval tržby 472 mil. USD (+0,2 % r/r) a pokles provozního zisku EBITDA o 8 % na 249,7 mil. EUR. Vzhledem k blížícímu se dokončení fúze s NortonLifeLock již nejsou hosp. výsledky kurzotvorné. Akcie mírně korigovala předchozí růst po oznámení předběžného schválení fúze britským regulátorem a zakončila týden na úrovni 195,6 Kč (-2,2 % t/t).

Hlavní událostí výsledkové sezóny pak byl ČEZ, který reportoval čísla sice pod odhady analytiků (EBITDA +34 % r/r na 15,6 mld. Kč a čistý zisk 6,9 mld. Kč), nicméně výrazně zvýšil celoroční výhled, kde nyní očekává EBITDA v rozmezí 110-115 mld. Kč (doposud 95-99 mld. Kč) a očištěný čistý zisk 60-65 mld. Kč (doposud 45-49 mld. Kč). Cena akcií je pak v současné době ovlivňována více jednáním o zavedení daně z „mimořádných zisků“ než samotným fundamentem společnosti. Konkrétnější podoby případné daně bychom se měli dočkat do 10. září. Akcie pak v souhrnu celého týdne posílily o 5,0 % na 1 090 Kč, což byla nelepší výkonnost v rámci pražské burzy.

Nedařilo se naopak akciím Pilulky, která bez jakýchkoliv významnějších zpráv odepsala 3,8 % t/t na 1 010 Kč a od začátku tohoto roku ztrácí již 40 %.

Výhled na příští týden

Pozornost investorů se nyní zcela soustřeďuje na rychlost zvyšování sazeb v USA v souvislosti s vývojem inflace. Příští týden tuto debatu doplní zápis z červencového zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu. Investoři chápou poslední mírně nižší inflaci v USA jako indikaci, že Fed nepřistoupí k razantnějšímu zvyšování sazeb (o více než 50 bazických bodů) a na příštím zasedání v září zvýší sazby z 2,50 na 3,00 %. Pokud zápis potvrdí ochotu Fedu k tomuto postupu, trh může opět reagovat pozitivně. Výsledková sezóna bude již jen mírně doznívat, když za oceánem zveřejní svá čísla Home Depot či Macy’s a v Evropě např. německá energetika Uniper. Celkově jsme názoru, že pozitivní sentiment v zámoří může zatím pokračovat a máme tak na příští týden lehce pozitivní výhled.

Z pražského trhu příští týden oznámí svá čísla za 2Q pojišťovna VIG. Očekáváme 11% růst hrubého předepsaného pojistného a 18% růst čistého zisku na 103 mil. EUR. Čísla nicméně budou zřejmě negativně ovlivněna dopady přecenění expozice vůči Rusku, případně další tvorbou rezerv v souvislosti s aktivitami na Ukrajině, jejichž dopad nejsme na kvartální bázi schopni odhadnout.

Z pohledu makrodat začne týden již v neděli v noci čínskými maloobchodními tržbami a průmyslovou výrobou za červenec (oček. +4,9 % r/r po 3,1 %, resp. +4,3 % r/r po 3,9 %). V USA budou investoři sledovat v úterý průmyslovou produkci za červenec (oček. +0,4 % m/m po -0,2 %), ale číslem týdne budou ve středu červencové maloobchodní tržby (oček. +0,1 % m/m po +1,0 %). Ve středu večer pak bude zveřejněn zmíněný zápis ze zasedání Fedu. Na naší straně oceánu pak bude důležitý úterní index podnikatelské nálady ZEW v Německu (oček. -53,3 po -56,8 b.) a středeční HDP eurozóny za 2Q (oček. +4,0 % r/r po 4 % v 1Q).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.