Unikátní výstava zavede návštěvníky do bytů plných umění

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Unikátní výstava zavede návštěvníky do bytů plných umění

Po roční pauze vynucené především pandemií nemoci covid-19 se druhým ročníkem vrací úspěšná prodejní výstava J&T Banka Art Index Pop-up, na které budou k vidění nejnovější díla výkvětu současného mladého umění. A všechna díla navíc bude možné zakoupit přímo v průběhu výstavy.


„Oproti prvnímu ročníku se ten druhý bude odehrávat v činžovním domě na pražském Újezdě. Dům, který není volně přístupný veřejnosti, se na začátku září zaplní uměním od sklepa až po nejvyšší patro. Jednotlivé byty, které jsou aktuálně prázdné, se zabydlí sbírkami fiktivních sběratelů a nabídnou tak návštěvníkům možnost se inspirovat různými přístupy ke sbírání umění,“ vysvětluje novinky ve výstavě její kurátorka Anna Pulkertová z J&T Banky.

Jste sběrateli umění? Nebo se do umění teprve chystáte investovat? Pak právě pro vás je určen druhý ročník prodejní výstavy J&T Banka Art Index Pop-up, kterou ve spolupráci s prestižními galeriemi současného umění uspořádá na počátku září J&T Banka. Druhý ročník bude oproti tomu prvnímu mírně odlišný a tvůrci výstavy se budou snažit umění více ukázat v přirozeném prostředí obyčejného bytu. Hosté zde najdou byt zaměřený na fotografii, na výraznou gestickou malbu či naopak velmi intimně pojatá umělecká díla. Nebudou chybět ani nová média a videoart. Pro mnohé možná právě tato oblast bude velkým překvapením, jak dobře mohou i tyto netradiční formáty fungovat v interiéru.

„Byty mají krásně vysoké stropy, parketové podlahy, některé jsou v lepším, jiné v hroším stavu, každý z nich však má své kouzlo, se kterým se snažíme v rámci navrhování a rozvržení jednotlivých výstav pracovat. Zatím jsme na žádný zásadní problém nenarazili, naopak nás baví, že se jedná o netradiční prostory, které s sebou nesou zajímavé výzvy, jak s nimi pracovat,“ prozrazuje Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Každý z bytů bude mít svůj vlastní katalog, který nastíní určitý sběratelský přístup. Pro představu lze zmínit například byt, ve které se návštěvníci mohou setkat s výběrem děl zejména z oblasti fotografie. Další byt se zase bude věnovat dílům, která nějakým způsobem odkazují k estetice, jež je typicky spjatá s ženstvím. Zde zase budou umístěna díla pracující s výšivkou, látkami, pastelovou barevností či přímo zachycující ženské postavy.

Praktické informace

Kdy: 2. až 5. září 2021

Kde: Újezd 11, Praha

Web: www.artindexpopup.cz

Výstava se bude řídit aktuálně platnými protipandemickými opatřeními, jimi budou ovlivněny i kurátorské prohlídky.

Umělecké hvězdy

A na díla kterých umělců se můžeme těšit? Jejich výběr vychází stejně jako předloni z první stovky Art Indexu, který banka ve spolupráci s odborníky na trh s uměním a umělecký provoz sestavuje již několik let. Navíc kurátorky spolupracovaly s prestižními galeriemi současného umění, díky čemuž uvidíte opravdu to nejlepší ze současného umění.

„Kromě výtvarníků a výtvarnic, kteří byli účastni se svými díly i prvního ročníku, budou nově vystavení například Karel Štědrý, nováček J&T Banka Art Indexu, Johana Pošová v uměleckém duu s Barborou Fastrovou, dále Adéla Babanová, Petr Písařík, Jakub Hošek, Pavla Malinová, Jiří Skála, Alena Kotzmannová či umělecké duo unconductive trash (Michal Pěchouček a Rudi Koval),“ zve případné hosty Dvořáková. Ta zároveň přiznává, že do nejnovější tvorby prosvítají také současné motivy pandemie, ačkoli se nejedná o motiv dominantní.

Možnost nakoupit si umění

Hosté výstavy budou mít mimořádnou příležitost podobnou té na nejprestižnějších uměleckých veletrzích – budou si moci jakékoli dílo skutečně koupit. Podle pořadatelů se na první výstavě v roce 2019 prodala čtvrtina z osmdesáti děl přímo během výstavy, další pak při jednání s galeristy či umělci po skončení pop-upu.

Podle Anny Pulkertové, rovněž art specialistkyJ&T Banky, je podobná výstava skvělou příležitostí, jak se s uměním současných tvůrců seznámit a případně se stát právě jeho sběratelem. „Současné umění se v těchto chvílích zdá jako velmi zajímavá možnost – samozřejmě o trochu rizikovější než nákup děl od velkých jmen moderního umění, typu Kupka či Toyen, avšak také finančně dostupnější. Art Index, a potažmo tak i pop-up, bude tedy dobrou příležitostí, jak se zorientovat na scéně se současným českým uměním a třeba si i vybrat své favority z těch na scéně aktuálně nejvýraznějších jmen,“ připomíná Pulkertová, která zároveň přiznává, že u svých klientů pozoruje rostoucí zájem o aktuální umění.

To však zároveň žene ceny děl nahoru. Pokud tedy na první výstavě některý z tvůrců podával svá díla za desítky tisíc, je možné, že nyní bude prodávat novinky za vyšší částky. Podle znalců aukčního trhu ceny děl rostou až o desítky procent. Generalizovat však nejde.

„Co se týče rostoucích cen, tak je to velmi různé. Pokud měli někteří z vystavených umělců v posledních dvou letech (tedy od posledního pop-upu) velkou výstavu v některé významné instituci či se jejich dílo dostalo do některé důležité institucionální sbírky, může se stát, že cena od posledního ročníku vzrostla třeba i o třicet procent,“ potvrzuje Valérie Dvořáková.

Sbírat současnou tvorbu je pro mecenáše i investory zajímavé i kvůli tomu, že tím kultivují své bezprostřední okolí. Ostatně právě kvůli tomu se v popularizaci tohoto světa angažuje také J&T Banka. „Ústřední téma aktivit J&T Banky v oblasti umění dlouhodobě vychází ze slovního spojení noblesse oblige – věříme, že postavení zavazuje a že bychom neměli být lhostejní k prostředí, ve kterém žijeme,“ připomíná mluvčí banky Monika Veselá. „Stejně jako u naší galerie Magnus Art je i cílem pop-upu upozorňovat na důležitost toho, obklopovat se skutečně hodnotnými uměleckými díly, které mohou povznést nejen interiéry, ve kterých žijeme, ale také rozšířit naše duševní, a dokonce i vědomostní obzory,“ dodává Veselá.

Úspěšná výstava

První ročník výstavy J&T Banka Art Index Pop-up slavil úspěch u klientů i médií. Pro mnoho lidí to byla jedinečná možnost na jednou místě navnímat různé podoby současného umění, objevit různé, do té doby pro ně třeba neznámé, umělce a umělkyně. Rozšířit si své vlastní sbírky nebo si naopak vybrat své první originální umělecké dílo do vlastního domova.

Během výstavy, která trvala pět dnů, přišlo dohromady kolem 3300 návštěvníků. Hned během pop-upu se prodala více než čtvrtina vystavených děl v celkové hodnotě kolem 2,5 milionu korun, některé prodeje následovaly postupně i po skončení akce.

„Pro mě osobně jako kurátorku takto různorodé výstavy pak bylo hodně důležité, aby měli z výstavy dobrý pocit i samotní umělci a galeristé, se kterými jsme spolupracovali. Aby mohly vzniknout další ročníky, bylo nezbytné připravit tuto výstavu s citem, aby nepůsobila jen jako jakýsi salon vytvořený bez ladu a skladu či jako tržiště s uměním. A to se podařilo. Reakce na instalaci, uspořádání i koncepci výstavy byly od umělců i galeristů velmi povzbudivé. Na těchto základech dnes stavíme další ročník a já věřím, že bude mít stejně pozitivní dopad a ohlas jako před dvěma lety,“ prozradila kurátorka výstavy Anna Pulkertová.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.