Makro: Dnes očekáváme snížení sazeb ČNB o 25 bazických bodů

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Dnes se opět sejde bankovní rada České národní banky (ČNB) k rozhodování o úrokových sazbách. Spolu s většinou trhu očekáváme další snížení sazeb „jen“ o 25 bazických bodů na 6,50 %. Ovšem je pravděpodobné, že v bankovní radě se najdou hlasy pro snížení sazeb o půl procentního bodu. Pro větší redukci sazeb může hovořit výrazné zpomalení inflace na závěr roku, naopak k obezřetnosti vybízí stále zvýšený růst cen ve službách, oživování spotřebitelské poptávky a také poslední oslabování koruny, která se dostala na 2letá minima (25 CZK/EUR). Oslabování koruny má podobný dopad jako snižován sazeb. Bankovní rada dostane novou makroekonomickou prognózu, ale důležité číslo, kterým je inflace za leden, bude zveřejněna až příští týden ve čtvrtek 15. února. Celkově očekáváme, že ČNB letos zůstane v uvolňování měnové politiky opatrná a na konci roku by sazby mohly být kolem 4,75 % (2T repo).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.