Můžou jít akcie ještě nahoru?

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Můžou jít akcie ještě nahoru?

I v měsíci dubnu pokračuje nárůst akciových trhů, jsme těsně za půlkou měsíce a indexy si připisují růsty mezi jedním a pěti procenty. Zastavil se růst výnosů amerických vládních dluhopisů, oslabil dolar, přichází výsledková sezóna za první kvartál… Můžeme jet ještě dál nahoru?


Ale ano, můžeme. Podmínkou je, že výsledky většiny firem dopadnou dobře, nevyhrotí se geopolitická situace (nemyslím, že by k tomu mělo dojít, ale člověk nikdy neví) a výnosy 10letých amerických vládních dluhopisů zase nevyrazí směrem k číslu 2.

Graf evropských akcií v porovnání s americkým indexem S&P za 2021 – zapamatujme si ho, málokdy jsou evropské akcie ve zhodnocení před těmi americkými.

cs-graf1.png

 

Přiznám se, že mám trochu pouprodáno, protože ty současné ceny na trhu lákají k redukci některých pozic. Ale je strašně těžké se tam pak do trhu vrátit a přijmout vyšší cenovou úroveň, aspoň rozumově. Pocitově si to jakžtakž zdůvodním…

Silní kupci dorazili do Prahy

V posledních týdnech nás příjemně překvapil vývoj ceny akcií ČEZu, když si konečně někdo všiml jeho zaostávání za růstem kontraktů s elektřinou a silní kupci dorazili do Prahy. Intraday se akcie ČEZu dokonce dotkly 600korunové úrovně, zavřít nad ní zatím nedokázaly. Zřejmě je to spíše otázkou času, kdy k tomu dojde, když máme teď vyřešeno, že tendru se účastnit Rosatom nebude. A tím tak výstavba nového jaderného bloku dostala ne trhlinu, ale prostě odklad.

Není vše jen růžové

Nicméně není vše na trzích jen růžové, jako by investoři skutečně začali rozlišovat, kde za své peníze dostanou protihodnotu ve formě skutečných reálných a především kladných výsledků a kde je to naopak jen zbožné přání a zisky zatím v nedohlednu. Proto dochází k zaostávání některých technologických akcií, které jedou na mantře růstu tržeb, ne-li někdy „slibovaného“ růstu tržeb, zatímco se kvalitní technologické akcie pohybují poblíž svých historických maxim. Tak jako je tomu např. u Alphabetu, viz jeho 5letý graf. Takovýto graf je pak snem každého long investora – zleva dole vpravo nahoru jde téměř bez zaváhání.

cs-graf1.png

Telefónica pod prodejním tlakem

Pro mě však některé akcie překvapivě zaostávaly za optimistickou jízdou většiny trhu, třeba telekomunikační sektor se po pěkném nádechu na začátku roku nyní zabrzdil. Španělská Telefónica se dokonce dostala pod poměrně silný prodejní tlak, její akcie za poslední měsíc ztrácejí více než −8 %. Zřejmě můj poměrně optimistický výhled na tento titul někdo ze silných hráčů nesdílí a objevují se zde i cílové ceny okolo 3 EUR. Čas ukáže, kdo má pravdu, jestli já, nebo na druhé straně Exane BNP Paribas či Jefferies. Obě firmy mají své cílovky u 3 EUR.

Změny v portfoliu

A co jsme tedy v posledním období dělali a na co se chystáme? Kompletně jsme odprodali v rámci dobrovolné nabídky akcie Monety, což nám do portfolií přineslo dost hotovosti. Poredukovali jsme z půlky pozici na Alphabetu, mírně jsme po růstu ČEZu snížili i jeho váhu v portfoliu, přece jen zde jsme dost naložení. Kompletně šel ven Severstal z důvodu nárůstu ceny po výsledcích a pro mě i z geopolitického rizika, uprodali jsme Modernu a malinko snížili Alpha Banku v Řecku, která v posledním měsíci přidala +10 % a za posledního půlroku svoji cenu zdvojnásobila.

Naopak jsme navýšili právě již zmiňovanou Telefónicu, přikupovali jsme těžaře uranu Cameco, který se posunul v posledním měsíci také níže, pokračovali jsme v budování spekulativní pozice na Flughafen Wien a to samé činíme u společnosti Biffa, která se zabývá ve Velké Británii odpadovým hospodářstvím včetně nyní tak populární recyklace.

V úterý ráno zveřejnil svá čísla za první kvartál Avast a na první pohled jsou podle mého názoru slušná – meziroční nárůst tržeb +10 %, výhled pro celý rok na horním pásmu svého výhledu. Avast je přesně ten titul, co v poslední době zaostává, trošku pro mě nepochopitelné, když typ byznysu, co dělají, reálně podle mého názoru poroste dále. Ale zřejmě někomu přijde poměrně drahý a technologické stocky nejsou to, co teď frčí nejvíce. V pondělí odreportovala i IBM, která konečně zlomila prokletí klesajících tržeb a předvedla růst. Zde nadále sázíme na rozdělení společnosti a její výrazně vyšší nacenění cloudového byznysu. Mělo by to přijít ještě letos, tak snad se dočkáme.

A co dál

Nejsme v situaci, kdy bychom prostě měli jít do všeho a být plně zainvestovaní. Je třeba o to více vybírat, ponechat si jen ty společnosti, kde vidíme růst, kvalitní čísla či reálnou budoucnost, která se projeví pozitivně v číslech. Naopak vzdálené sliby je něco, co teď nefrčí. Výsledková sezóna dost promluví do dalšího vývoje, máme tu ale více neznámých a trochu opatrnosti není na škodu, zvláště po tom, co už letos akcie něco pěkného předvedly. Navíc blížící se květen se pojí s jedním pořekadlem, které sice samozřejmě neplatí vždy, ale párkrát se to už povedlo. „Sell in May and go away!“ Tak pozor na to.

 

 

 

 

 

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.