Trigema: Stabilní vývoj prodaných bytů a cen v Praze za 3Q, čeká se růst objemů ve 4Q

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Developeři Central Group, Skanska a Trigema oznámili, že se podle jejich odhadu prodalo ve 3. kvartále v Praze 1050 nových bytů. To je mezikvartální růst o 5 % z úrovně 1000 bytů ve 2Q a prudký růst o 91 % vůči 3Q minulého roku. Letošní dosavadní prodeje nových bytů činí 2700 jednotek a developeři čekají, že by číslo za celý rok mohlo přesáhnout 4 tisíce. To znamená, že v posledním čtvrtletí by se mělo prodat zhruba 1300 bytů, tedy nejvíce v letošním roce. Nárůst prodejů ve 3Q byl podle vyjádření podpořen oživujícími hypotékami a také prodejními pobídkami. Ty vedly k tomu, že průměrná prodejní cena nového bytu ve 3Q mírně klesla na 146 tis. Kč/m2 ze 151 tis. ve 2Q. Firmy čekají, že cena nových bytů se bude v průměru držet okolo 150 tis. Kč za m2 i nadále. Podle zprávy je však vidět již pozvolný růst cen starších bytů na pražském trhu a výrazný růst nájmů. Zprávu hodnotíme jako mírně pozitivní vzhledem k výhledu na rostoucí objem prodejů do konce roku. Společnost Trigema Real Estate Finance má vydané dluhopisy 5,10/2025 a 8,75/2028, které se obchodují na pražské burze.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.