Eurowag: Slabé makro dopadlo na platební služby v 9M23, výhled však potvrzen

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Společnost Eurowag dnes zveřejnila vybrané provozní výsledky za 9 měsíců roku. Tržby vzrostly o 35,5 % r/r na 183,7 mil. EUR, přičemž organický růst o 17,1 % byl doplněn podobně velkým efektem akvizice polské společnosti Inelo. Z hlediska struktury růstu dochází k velmi odlišnému vývoji obou provozních segmentů. Hlavní segment platebních služeb (Payment Solutions), kam patří palivové karty či placení mýtného, rostl organicky pouze o 9,3 % r/r, když na něj dopadl slábnoucí makroekonomický vývoj v Evropě. Kamiony najely v průměru méně kilometrů, což firma dokázala kompenzovat větším počet zasmluvněných kamionů. V samotném třetím kvartále byly tržby meziročně beze změny. Naopak menší segment Mobility Solutions, který nabízí optimalizaci tras či refundace DPH, rostl organicky o 36,6 % r/r díky novým klientům a úspěšnému prodeji dalších služeb stávajícím klientům. Management Eurowagu potvrdil výhled, který počítá se zpomalením růstu tržeb na zhruba 14 – 16 % r/r v nejbližším období kvůli makroekonomické situaci a s jeho zrychlením zpět k 20 % r/r ve střednědobém výhledu. Marže zisku EBITDA by měla letos kopírovat loňský rok, tj. být okolo 43 %, přičemž poté by se měla zvýšit směrem k 50 % po dokončení synergií z akvizic.

Eurowag si za 9 měsíců letošního roku udržuje dvouciferné tempo růstu tržeb, nicméně organická stagnace tržeb ve 3Q v hlavním segmentu Payment Solutions podle nás naznačuje relativně výrazný dopad makroekonomické situace do hospodaření. Ten může být patrný ještě v následujících několika kvartálech navzdory velmi rychlému růstu firmy v druhém segmentu Mobility Solutions. Výsledky proto hodnotíme mírně negativně. Připomínáme, že se akcie Eurowagu od včerejška obchodují na trhu Free Market pražské burzy, přičemž J&T Banka působí jako jejich market maker.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.