Nastoupí ČNB na cestu snižování sazeb?

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Předvánoční týden se ponese ve svátečním duchu. Víceméně vše podstatné se pravděpodobně odehrálo ke konci uplynulého týdne s převážením několika indexů, které navíc přišlo po zasedání významných centrálních bank. V týdnu se tak budou spíše rozebírat poslední kroky centrálních bank a výhled na rok 2024. Především holubičí vyznění posledního zasedání FOMC se pravděpodobně propíše i do konce roku.



„Na tento týden jsme tak pozitivní s tím, že s očekávaným pokračujícím poklesem tržních sazeb budou optimističtí i investoři do rizikových aktiv,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Sledované centrální banky doplní na domácí scéně čtvrteční zasedání ČNB. Nadcházející zasedání je pro trh velkým otazníkem. „Naše očekávání se více kloní k zahájení cesty ve snižování sazeb,“ konstatuje Milan Vaníček. Ale krok to bude zřejmě obezřetný s −25 b. b. na 6,75 %. I komentář z úst guvernéra Michla bude pravděpodobně velmi opatrný, a to především vzhledem k zahájení roku a možným inflačním tlakům právě v cenících pro nový rok. Nižší zpomalení tempa inflace na začátku roku by ČNB nutilo udržet vyšší sazby delší dobu.


Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za listopad (oček. +2,2 po −5,4 % m/m), čtvrteční týdenní data z trhu práce a v průběhu týdne na rozličná data z trhu nemovitostí. V Německu se soustředí na pondělní indexy IFO, kde se očekává nepatrné zlepšení ve všech kategoriích.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.