Jaký bude rok 2024?

8-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Jaký bude rok 2024?
#Trendy#Fondy#Dluhopisy#Akcie#Ekonomika

Premiér Fiala ve svém vánočním projevu vyjádřil naději, že letošní rok bude mnohem lepší než ty předchozí. Očekává zásadní pokles inflace i deficitu veřejných financí či nárůst státních investic do infrastruktury. Vidí stejně pozitivně letošní rok i odborníci J&T?



Petr Sklenář, Hlavní ekonom J&T Banky

Jaké úrokové sazby bychom mohli čekat na konci roku 2024?

Česká národní banka začala před Vánocemi opatrně snižovat úrokové sazby, když hlavní 2T repo sazba poklesla o čtvrt procentního bodu na 6,75 %. Očekáváme, že celý letošní rok bude ČNB úrokové sazby snižovat, ale v uvolňování měnové politiky bude opatrná a na konci roku 2024 čekáme sazby ČNB jen těsně pod 5 % (4,75 %).

 

Budou ještě pro firmy největším strašákem vysoké či nejisté ceny energií?

Zde je potřeba uvažovat ve dvou rovinách – úroveň a změna. Vyhrocená energetická krize je pryč a předchozí nejistoty výrazně poklesly. Na komoditních trzích ceny energií, jako jsou zemní plyn, ropa a i elektřina, v Evropě během loňského roku poklesly, což je pro firmy jistě vítaná změna. Nyní to trochu komplikuje nárůst regulované složky cen energií, což je vlastně taková kvazi daň. Následně konečné ceny elektřiny mohou mírně vzrůst, ceny plynu klesnou.

Obecně by změny cen měly být relativně mírné a neměly by být žádným strašákem z tohoto hlediska, a to i přes mediální obrázek. Druhý rozměr představuje úroveň cen, které i přes loňský pokles budou pořád tří- až čtyřnásobné, než byly před rokem 2021. Z tohoto hlediska pro některé energetické náročné obory zůstanou ceny energií svojí úrovní strašákem i dál.


Podaří se letos udržet inflaci na Českým statistickým úřadem predikovaných 2,6 %?

Očekáváme, že inflace v letošním roce výrazně zpomalí, ale úplně neodezní a zůstane stále mírně zvýšená. Průměrná inflace by měla být mírně nad 3 % (roční průměr 3,4 %). Zdrojem inflace by měly být hlavně ceny služeb.


Milan Vaníček, Ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky

Lze letos čekat na pražské burze nějaké překvapení či oživení?

Zatím nevnímám, že by na hlavní parket pražské burzy měla přibýt v roce 2024 nějaká velká emise, tedy že by se uspořádalo velké IPO (pozn. red.: veřejná nabídka akcií společnosti). Na druhou stranu jsme byli svědky přechodu společnosti Gevorkyan z trhu START pro menší firmy na hlavní trh BCPP a firma Primoco plánuje obdobný krok. Tento posun může být pro některé investory a i pro samotnou společnost velmi zajímavý a skýtat určité výhody.

Všeobecně v tomto směru bude zřejmě více živo právě na trhu START, který se profiluje jako zajímavá platforma pro financování malých a středně velkých společností. Ty naopak na možnosti uvést své akcie na START lákají nové příležitosti, které se jim tak mohou naskytnout. Tradičně START na svém parketu přivítá ročně několik společností. 


Co by mohlo být ve vámi sledované oblasti letos obávanou černou labutí?

Černá labuť je z definice něco, co se právě skoro neočekává, a tudíž jen těžko říci, co by to mohlo být. Ale velkým rizikem by nejen pro trhy bylo rozšíření některého z aktuálně Evropě blízkých konfliktů, tedy ukrajinský konflikt či konflikt v Pásmu Gazy. Například přímé zapojení Íránu například aktuálně v Rudém moři by mohlo být pomyslnou černou labutí. Podobných rizik však může být více, a to jak nám nedávno známá nějaká podoba globální pandemie, jiný vojenský konflikt či prudké zhoršení nejen diplomatických sporů mezi USA a Čínou.


Navrátí se letos chuť investorů vstupovat do startupů? (České start-upy loni přilákaly o 76 % méně investic.)

Obecně se dá říci, že investicím do startupů prospívá prostředí nízkých úrokových sazeb. Tedy stavu ekonomiky, která jinak nedává moc jiných investičních příležitostí, a to především vzhledem k rizikové povaze startupových investic. Tedy pokud se bude naplňovat projekce snižování sazeb, tak by se měla oživovat i poptávka po startupových investicích. Avšak v globálním měřítku se očekává pouze pozvolné snižování sazeb, a tudíž se dá očekávat, že i ochota investorů vstupovat do startupů bude stále na nižší úrovni.

 

Martin Kujal, Ředitel odboru Správy fondů J&T Investiční společnosti

Měli by držitelé protiinflačních dluhopisů zvažovat letos jejich prodej, protože už více bezpečně vydělají na jiných aktivech?

V roce 2024 bychom se měli dočkat kladných reálných úrokových sazeb. Inflaci v Česku očekává většina analytiků kolem 3 %, a to by tedy mělo být zhodnocení protiinflačních dluhopisů. Úrokové sazby na termínovaných vkladech jsou výše než 3 %. Potenciál dluhopisů, resp. dluhopisových fondů, vychází ještě výše než u termínovaných vkladů – pro fondy podnikových dluhopisů je to mezi 7 a 8 %.Jaké úrokové sazby bychom mohli čekat na konci roku 2024?

Finanční trh předpovídá základní úrokovou sazbu v ČR na konci roku 2024 mezi 3,75 až 4 %. Bankovní rada ČNB je opatrnější, signalizuje, že bude sazby snižovat pomalu a zrychlí snižování jen v případě, že inflace udržitelně poklesne do blízkosti inflačního cíle, tj. ke 2 %.


Pavel Ryska, Senior analytik J&T Banky

Rozhýbou konečně klesající úrokové sazby trh s nemovitostmi?

Realitní trh se už od jara loňského roku oživuje a vidíme to například na počtech prodaných bytů v novostavbách. Pražští developeři evidovali ve druhém a třetím kvartálu 2023 přes tisíc prodaných nových bytů v hlavním městě, přičemž trh se pohyboval hluboko pod úrovní tisíce celý předchozí rok. Prodejům pomohlo mírné snížení cen v řádu jednotek procent, ale především se po dvou letech začaly zvětšovat objemy hypoték poskytnutých českými bankami. Pokud se naplní náš předpoklad poklesu úrokových sazeb během letošního roku – čekáme pokles sazby ČNB na 4,75 % na konci roku –, oživení realitního trhu by mohlo postupně zrychlovat.

 

Nakupující stále ještě s pořízením nemovitosti spíše vyčkávají, vyplatí se ještě letos tato vyčkávací taktika?

Pokud by v současnosti kupující čekal a spekuloval na pokles cen bytů, podle mého názoru už by mu tato taktika příliš neušetřila. Rostoucí objemy hypoték a oživující prodeje nových bytů v Praze naznačují, že se poptávka pomalu zvedá a že mírnou korekci na realitním trhu už máme spíše za sebou. Na druhou stranu ale nevidím ani důvod proč v současnosti čekat návrat rychlého růstu cen nemovitostí. Úrokové sazby centrální banky nemíří zpátky na nulu, kde byly dlouhé roky, a novým standardem bude výrazně kladná úroková sazba ČNB a od toho se odvíjející sazby z hypoték. Rovněž je faktem, že developeři za poslední dva roky odložili některé připravené projekty, a jakmile by ceny začaly růst, byli by ochotni je rychle poslat do prodeje. To by velký nárůst cen tlumilo.

Proto se celkově domnívám, že kupující může odložením nákupu o několik měsíců sice získat o něco nižší sazbu z hypotéky, ale nedočká se pravděpodobně nižší ceny bytu. Zároveň se ale nyní nemusí bát, že by ceny opět začaly rychle utíkat směrem nahoru, jak se to dělo před několika lety.


Milan Lávička, Senior analytik J&T Banky

Domníváte se, že vláda ukončí windfall tax už letos?

Ministr financí Zbyněk Stanjura říká, že debata o možném zrušení daně proběhne na přelomu března a dubna. Podle mého názoru je velmi pravděpodobné, že tato daň bude zrušena pro rok 2025. Pro tento rok bych tu šanci na úplné zrušení viděl tak 50%. Podle vyjádření Stanjury byly mimořádné výdaje na pomoc domácnostem a firmám v minulém roce přibližně o 18 mld. Kč vyšší, než výběr z mimořádných daní, a dalších přibližně 14 mld. výdajů očekává i v tomto roce. Dovedu si představit i nějaké řešení na půl cesty, kdy daň sice nebude zrušena, ale bude snížena sazba této daně podle toho, jak nakonec dopadne doúčtování daně po zveřejnění celoročních čísel zasažených společností.


Michal Semotan, Portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Domníváte se, že vláda ukončí windfall tax už letos?

Domnívám se, že by ji ukončit měla, nicméně chování vládní koalice je v tomto směru nepredikovatelné. Z pohledu vývoje ceny elektřiny a trhu není žádný důvod pro pokračování této daně, ale její výběr pomáhá státnímu rozpočtu, a tak si dokážu představit tlaky na její zachování. Pokusím se být optimista, a tedy napíšu, že tuto daň letos vláda zruší.  


Lze letos čekat na pražské burze nějaké překvapení či oživení?

Věřím, že objem obchodů po loňském propadu alespoň mírně poroste. Určitě by pomohl přísun nových emisí, ale privatizace státních podniků v Česku bohužel nepokračuje (Letiště Praha, Budvar…). Ze současných emisí má v případě zrušení zmíněné windfall tax potenciál růstu ČEZ, Komerční banka je z mého pohledu také níž, než by mohla být. Z menších emisí bych vsadil na Gevorkyan a Eurowag, který je zde duálně listován s primární emisí v Londýně.


Co by mohlo být u zahraničních akcií „skrytým pokladem“ letošního roku? Budou se investoři navracet zpět do asijských titulů?

Pozitivní vývoj by měl čekat sektory, které ve velkém využívají ke svému financování cizí zdroje, což je např. realitní sektor, případně provozovatelé elektráren využívající obnovitelných zdrojů. Také některé firmy z klasické ekonomiky, např. průmyslové firmy jako Boeing, General Motors a v Evropě pak některé automobilky, by mohly být cílem kupců, když jsou atraktivně trhem naceněny a zároveň pokles sazeb by měl dále zvednout jejich vnitřní hodnotu. Očekávám oživení i v některých oblastech komoditního sektoru, z mého pohledu především těžaři technických kovů, např. mědi či lithia.

Domnívám se také, že nakonec převládne zdravý rozum a přes současné geopolitické riziko se i čínské akcie vrátí na růstovou trajektorii, i když pouze vybrané sektory, především technologie.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.