Výstřelek znuděného hlídače a nový podcast na téma art crime

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Výstřelek znuděného hlídače a nový podcast na téma art crime

Minulý týden přinesl hned dvě nové laureátky uměleckých ocenění – české Ceny kritiky za mladou malbu a slovenské Ceny Oskára Čepana. Vznikl také nový podcast o jednom z nejslavnějších skandálů spojených s paděláním uměleckých děl a umělecká dvojice Christo & Jeanne-Claude se zřejmě dočká posmrtné realizace svého největšího díla.


Noví laureáti uměleckých cen

Ceny pro mladé umění u nás i u našich slovenských sousedů mají své laureáty, nebo přesněji laureátky. Cena Oskára Čepana, slovenská obdoba naší Ceny Jindřicha Chalupeckého, vyhlásila minulý týden letošní laureátkou malířku Èv van Hettmer. Porota ocenila její „naléhavost, smělost, důvtip a moudrost, kterou přímo projevila v konfrontaci sexismu v umění, kultuře a všude okolo“. Výstava finalistů ceny bude k vidění v bratislavské Kunsthalle až do konce února.

U nás se mezitím vyhlašovala vítězka letošní Ceny kritiky za mladou malbu, kterou se stala Karolína Netolická, studentka ateliéru Jiřího Petrboka na pražské AVU. Porota tohoto ocenění uděluje i další příčky, na druhém místě se tedy umístila Markéta Kolářová, na třetím Jan Heres. Díla všech deseti finalistů najdete na výstavě v Galerii kritiků do 6. března.

V Abú Dhabí vznikne posmrtné dílo Christa a Jeanne-Claude

Ve Spojených arabských emirátech vzniká velkolepé posmrtné umělecké dílo slavné dvojice Christo & Jeanne-Claude. Instalace The Mastaba bude vybudována v poušti na ostrově vzdáleném zhruba 160 km od Abú Dhabí a bude ji tvořit 410 tisíc barevných barelů. Projekt umělci vytvořili už v roce 1977, a pokud se skutečně zrealizuje, stane se nejen největším uměleckým dílem na světě (kromě těch dočasných), ale i jediným permanentním dílem Christa a Jeanne-Claude. Tento pár proslavily především jejich monumentální akce, při kterých látkami obalovali známé architektonické památky. Teprve před pár měsíci byla v Paříži k vidění poslední z těchto akcí, a to zabalený Vítězný oblouk. I ten už Paříž realizovala bez umělců, Jeanne-Claude zemřela v roce 2009, Christo před necelými dvěma lety.

Nový podcast o falzifikátorském skandálu

Pro ty z vás, kteří si stejně jako já libujete v tematice „art crime“, tedy kriminality spojené s uměním, mám skvělou zprávu. Vyšel nový podcastový seriál s názvem Art Fraud. Uvádí ho Alex Baldwin a zabývá se v něm asi nejslavnějším případem odhaleného organizovaného falzifikátorství kolem newyorské Knoedler Gallery. Ta pod taktovkou své ředitelky Ann Freedmanové 17 let prodávala falza děl abstraktních expresionistů Jacksona Pollocka, Marka Rothka a dalších v řádech milionů dolarů. O skandálu už vznikl dokument na Netflixu a nový podcast má nyní venku už tři epizody.

Znuděný hlídač domaloval malbu v galerii po svém

V galerii v Centru Borise Jelcina v Jekatěrinburgu došlo na konci minulého roku ke kuriózní události. Nový člen ochranky se hned v první den své služby tak nudil, že se rozhodl dotvořit jedno z uměleckých děl, které měl za úkol střežit. Na malbu Anny Leporské domaloval postavám původně chybějící oči – propiskou. Dílo má přitom hodnotu 75 milionů rublů, tedy něco kolem 1 milionu dolarů, a nové oči rozhodně cenu nezvyšují. Zato restaurování mělo vyjít na nějakých 250 tisíc rublů.

Gerhard Richter vystavuje v Drážďanech

Na závěr jedna pozvánka na výlet za uměním. V Drážďanské galerii Albertinum byla zahájena výstava čerstvě devadesátiletého Gerharda Richtera. Jeho díla si možná pamatujete z jeho výstavy v Národní galerii v Praze před pěti lety. Tentokrát se nejedná o retrospektivu, ale o osobní výběr zhruba 40 děl včetně těch úplně nejnovějších. Připomínám, že Richter je jeden z nejdražších žijících výtvarníků na světě – jeho dílo s číslem 599 se v roce 2015 vydražilo za více než 41 milionů eur, což překonalo tehdejší rekord všech žijících umělců.

Úvodní foto: S. s dítětem, 1995, olej na plátně, 36 cm x 41 cm, credit: archiv Gerharda Richtera


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.