Na úrovni státu jsme si moc zvykli na teplíčko, to nám škodí, míní ekonom Sklenář a portfolio manažer Cakl

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Na úrovni státu jsme si moc zvykli na teplíčko, to nám škodí, míní ekonom Sklenář a portfolio manažer Cakl
#Trendy#Ekonomika#Fondy

Potenciál českých firem a podnikatelů je ohromný. Jen občas jejich plnému rozvinutí a růstu brání zejména byrokracie. Ve speciálních epizodách pořadu J&T Banka Talks to shodně uvedli portfolio manažer J&T Investiční společnosti Martin Cakl a hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Ale i tak je na místě optimismus. „Věřím, že za dvacet let na tom bude český byznys lépe než dnes,“ říká Martin Cakl, který řídí fond Naše Česko.



Česko má obří potenciál. Pro investory i pro možnost růstu místních podnikatelských nápadů. Problémem však občas je přehnaná byrokracie. Shodně to ve speciálních epizodách pořadu J&T Banka Talks uvedli ekonomičtí odborníci Martin Cakl z J&T Investiční společnosti a Petr Sklenář z J&T Banky.




„V Česku je řada velmi pozitivních investičních a byznysových příběhů a je potřeba je podporovat. To se ostatně snažíme i v našem fondu Naše Česko. Snažíme se tyto příležitosti vyhledávat a potom jim poskytovat kapitál,“ myslí si Martin Cakl, který je portfolio manažerem fondu Naše Česko. Ten se zaměřuje na české společnosti, které mají velký rostoucí potenciál. Možná i mezi nimi je další miliardový jednorožec nebo budoucí globální hráč. Těch ostatně v Česku vzniklo hned několik. „Takových je celá řada. V minulosti to byl třeba Baťa, dneska můžeme zmínit příběh Avastu pánů Baudiše a Kučery, EPH Daniela Křetínského, ProductBoard, Rohlik Group… Těm se povedlo uspět i v zahraničí. Uspěli na západních trzích, i na americkém trhu, který je považován za nejvyspělejší na světě,“ dodává Cakl.


Stabilní prostředí

Podle hlavního ekonoma J&T Banky Petra Sklenáře v Česku funguje to, čemu ekonomové říkají makroekonomická stabilita. Je to kombinace celé řady faktorů, které dohromady investorům naznačují, jestli má v dané zemi smysl investovat.

„V české ekonomice není žádný vážnější problém. Zvlášť se to ukazuje u zadlužení, které není nijak tragické na úrovni státu, firem ani domácností. A těch výhod je víc. Máme nízkou nezaměstnanost, bezpečný bankovní sektor, dobrou geografickou polohu a průmyslovou tradici, na kterou lze navázat,“ připomíná Petr Sklenář. Podle něj však je tato kvalita zároveň největší pastí. „Tato makroekonomická stabilita nevytváří žádný tlak na to, že bychom se měli měnit. Příliš jsme si zvykli na to, čemu se ošklivě říká ‚teplíčko‘. Zejména v oblasti státu bychom se znovu měli ponořit do studené vody a plavat proti proudu dosavadního vývoje. Je tu moc byrokracie, která ale stejně nefunguje. Ukazuje se to zejména na schvalovacích procesech, které trvají dlouho,“ dodává Sklenář.

A to, že by se mělo pohnout s legislativou, si myslí i Martin Cakl. České investiční a podnikatelské prostředí je podle něj příliš svázané na to, aby místní podnikatelé mohli dostatečně rychle růst a realizovat své nápady.

Jaké jsou oblasti, kde se českým podnikatelům a firmám již daří na vysoké úrovni? A kde je naopak co dohánět? Poslechněte si speciální epizody pořadu J&T Banka TalksMartinem Caklem z J&T Investiční společnosti a Petrem Sklenářem, hlavním ekonomem J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.