V USA se rozhoduje o úrokových sazbách

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude nabitý z hlediska makroekonomických událostí a vrcholením výsledkové sezóny v USA. Ve středu večer rozhodnutí o sazbách oznámí americký Fed, očekává se, že úrokové sazby (5,25–5,50 %) zůstanou počtvrté v řadě beze změny. Důležitější však bude komentář k dalšímu vývoji sazeb.



Trhy nyní čekají se zhruba poloviční šancí, že Fed poprvé sníží úrokovou sazbu v březnu. Pravděpodobnost březnového snížení sazeb poklesla kvůli silným výsledkům z americké ekonomiky, komentářům z Fedu a rizikům, jako je např. konflikt v Rudém moři a s tím spojený nárůst cen globální přepravy. „Trhy proto budou citlivé na jakékoli indikace od šéfa Fedu Powella v jednom či druhém směru,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

V pátek budou v USA zveřejněna data z trhu práce za leden, analytici očekávají opět solidní nárůst pracovních míst (+178 tis. míst). Údaj mírně pod 200 tisíc by naznačoval nadále dobrý stav trhu práce, ale zároveň by neohrozil očekávání snižování sazeb na jaře letošního roku.


Pokračuje výsledková sezóna

V příštím týdnu bude v USA vrcholit i výsledková sezóna za čtvrtý kvartál 2023, kdy své hospodaření zveřejní největší firmy na burze včetně Microsoftu a Alphabetu (oboje v úterý) či Applu, Amazonu a Mety (všichni ve čtvrtek). „Na akciovém trhu v USA nadále převažuje pozitivní sentiment, a nedojde-li k příliš jestřábímu vyjádření šéfa Fedu nebo výraznému zklamání z výsledků největších firem, máme nadále mírně pozitivní výhled,“ uvádí Milan Vaníček.

Na domácím trhu budou investoři sledovat především výsledky banky Moneta Money Bank za čtvrtý kvartál 2023, které budou zveřejněny v pátek 2. 2. Na úrovni čistého zisku je očekáván meziročně 20 % růst na 1 275 mil. Kč, za čímž stojí především obnovení růstu čistých úrokových výnosů, pokračující solidní růst výnosů z poplatků a nízké rizikové náklady. Za celý rok pak je predikován čistý zisk 5,25 mld. Kč, a tedy překonání výhledu managementu (5 mld. Kč).

„Očekáváme, že management zároveň zveřejní výši dividendy, kterou bude navrhovat na valnou hromadu. Při výplatním poměru 80 % by naše projekce indikovaly dividendu ve výši 8,2 Kč, což představuje 8,6% hrubý dividendový výnos,“ dodává Vaníček.

Kromě Monety bude tento týden (1. 2.) zveřejňovat výsledky antivirová společnost Gen Digital vzniklá spojením Avastu s NortonLifeLock.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických čísel bude příští týden investory zajímat úterní spotřebitelská důvěra v USA za leden (oček. 113 b. po 110,7 b.), středeční čínské indexy nákupních manažerů v průmyslu za leden (oficiální index oček. 49,2 b. po 49,0 b. a index Caixin 50,9 po 50,8 b.), páteční změna zaměstnanosti v USA za leden (oček. +178 tis. po 216 tis.) a ve stejný den také index nákupních manažerů ISM v průmyslu za leden (oček. 47,3 po 47,4 b.).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.