Sell in May and go away

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Z počátku dubna se trh stále obával twitterového účtu amerického prezidenta Trumpa, který se dříve vyjadřoval k mezinárodní obchodní politice USA. Především obchodní vztah respektive avizovaná nová cla budila v investorské komunitě velké obavy. Stupňování rétorických útoků končilo slovy jako „obchodní válka“ mezi USA a Čínou, což vyvolávalo zvýšenou nervozitu a volatilitu. Uklidnění situace nastalo až po vystoupení čínského prezidenta, který hovořil o narovnání situace s intelektuálním vlastnictvím a o dalších bodech, které kritizoval Trump. V druhé polovině měsíce se o daném tématu přestalo hovořit a konkrétní kroky se povětšinou rozplynuly do neurčita. Začátkem května se střetávají zástupci USA a Číny, aby vyjednali nové obchodní smlouvy. Nadále může změna obchodní politiky vytvářet určitou nejistotu, ale prvotní vášně již vyprchaly.


Nervozitu z počátku měsíce měla nahradit výsledková sezóna a s ní pozitivní výsledky společností. Ty byly podpořeny daňovou reformou v USA, která v některých případech výrazně zlepšila čistý zisk. Výsledkovou sezónu z poza její první poloviny měřeno indexem S&P 500 můžeme opravdu hodnotit jako úspěšnou, ale kýžený nákupní signál bohužel přinesla jen krátkodobě. Jen pro shrnutí společnosti zatím překvapily svými čísly ze 70 % jak u čistého zisku, tak u tržeb.

Trh rovněž sledoval dění na dluhopisových trzích. V USA se výnosy desetiletých státních dluhopisů krátce dostaly nad „magickou“ hranici 3 %. Vyšší úroveň americké bezrizikové úrokové míry může tlačit (snižovat) na ohodnocení ostatních rizikových aktiv. Kromě toho jsou například dvouleté americké výnosy již s výnosem 2,5 %, což začíná být konkurencí pro dividendový výnos například indexu S&P 500 (2,0 % bez započtení zpětných odkupů). V minulém vydání jsme rovněž poukazovali na dění na peněžním trhu, které se lehce zklidnilo. Ale nadále je dolarový rozdíl mezi 3M a overnight na více jak dvojnásobné úrovni oproti průměru (52 vůči 20 b. bodům a pokles z 60 b. bodů).

ECB na svém zasedání (26. 4.) nic významného nepředstavila. Nadále si ponechala svůj holubičí tón. Pro část trhu to bylo zklamání, protože se již očekávalo naznačení, co bude ECB dělat s programem QE, který má končit letos v září. Ale bohužel se trh žádných nových informací ani v tomto ohledu nedočkal. Sice píšeme o dubnu, ale vydání tohoto měsíčníku ještě dosáhlo na zasedání Fedu (2. 5.) a tak jej zařadíme již do proběhlých událostí. Trh dával 35% pravděpodobnost tomu, že by Fed mohl zvýšit sazby i v květnu. To se však nenaplnilo. Naopak centrální bankéři spíše naznačovali jistou obezřetnost v dalších krocích a to i napříč tomu, že inflace se dostala na svůj cíl, konstatuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Jak jsme již zmínili, tak měsíc začal zvýšenou nervozitou, ale výsledková sezóna napomohla k jistému nádechu v průběhu dubna. Ten však ke konci měsíce vyprchal a trh nadále hledá svou úroveň. V konkrétních číslech pak americké indexy vykázaly žádný až 0,3% m/m nárůst. Evropa v případě DAXu přidala 4,3 % m/m a pomocí jí bylo oslabující euro k dolaru, které se dostalo pod 1,2 USD/EUR. Japonský Nikkei poskočil výše o 4,7 %. Šanghaj naopak odevzdala 2,7 % v návaznosti na dění kolem obchodně-zahraniční politiky s USA. Domácí index PX v dubnu odepsal 0,7 % m/m.

 

Komodity přidávají 

Po sérii smíšených výsledků se naopak v dubnu komoditním trhům dařilo a široké indexy přidaly 3-5 % m/m. Druhý měsíc v řadě rostla ropa (+7 % m/m), cena ropy se dokonce dostala na nová 3,5letá maxima - Brent (75 USD), WTI (69 USD). Na začátku dubna pomohl ropě slabší dolar, napětí mezi USA a Ruskem a dlouhodobým faktorem je pokračující silná poptávka po ropě. V dubnu se také dařilo technickým kovům (4 % m/m), které korigovaly předchozí propad. Velkým tahounem se stal hliník (13 % m/m; 2250 USD/t), který dokonce krátce vyskočil na 7leté maximum (2700 USD/t) kvůli sankcím, které USA uvalily na ruské zpracovatele hliníku. Zemědělské plodiny přidaly v průměru 3 % m/m a korigovaly ztráty za březen. Pouze drahé kovy zaznamenaly drobné ztráty. Cena zlata většinu dubna kolísala kolem úrovně 1340 USD/oz, ale na závěr dubna kvůli růstu výnosů u dluhopisů zlato kleslo k úrovni 1310 USD.

Výhled pro komodity zůstává pozitivní, pokračování růstu globální ekonomiky je pozitivní hlavně pro technické kovy a energie. Drahé kovy mohou reagovat na další utahování měnové politiky. Ceny komodit bude ovlivňovat i vývoj kurzu dolaru.

 

Chystá se vytěsnění?

Z akcií se tentokrát podíváme na Unipetrol. Podle agentury Bloomberg zvažuje PKN Orlen vytěsnění minoritních akcionářů Unipetrolu za cenu 380 Kč. To je stejná cena, za kterou získalo PKN v dobrovolné nabídce 94 % Unipetrolu. Podle PKN by měl být proces vytěsnění co nejrychlejší. Všechny kroky, včetně ceny, bude diskutovat s regulátorem (ČNB). Poté, co PKN ovládl Unipetrol, je toto náš základní scénář. 

Podle finančního ředitele Unipetrolu Miroslawa Kastelika bude management zvažovat případnou výplatu dividendy. Dividendová politika Unipetrolu je progresivní, nicméně je, podle CFO, třeba vzít v úvahu výsledky a plány společnosti. V našich projekcích výplatu dividendy nečekáme.

Unipetrol oznámil výsledky za 1Q18, které jsou meziročně nižší, ale překonaly naše odhady. Za meziročním poklesem je posilování koruny, absence pojistného plnění a nižší marže. Výsledky sice překonaly naše odhady, ale absolutní rozdíly jsou zanedbatelné. 

Tržby klesly meziročně o 9 % na 27,2 mld. Kč. Důvodem bylo posilování Kč proti USD a EUR a také pokles prodejů rafinérských produktů, což nemohlo být kompenzováno nárůstem prodejních objemů petrochemických produktů. EBITDA meziročně klesla o 65,6 % na 1,4 mld. Kč a překonala naše odhady o 12,8 %. Za poklesem je absence pojistného plnění zaúčtovaného před rokem (1 mld. Kč) a pokles jak rafinérských (společně s rozdílem B-U -31 % r/r), tak petrochemických marží (-12 %). Vzhledem k  poklesu EBITDA a nárůstu odpisů a finančních položek je č. zisk 322 mil. Kč (-88,6 % r/r). To překonalo naše odhady 292 mil. Kč.

Po dokončení dobrovolné nabídky výrazně klesl počet volně obchodovaných akcií (tzv. free float). S tím by měl být spojen pokles aktivity na titulu. Podle našeho názoru bylo vhodné dobrovolné nabídky využít.

 

Květnové výhledy

A máme před sebou květen. Měsíc, kdy dochází k výplatám dividend a společnosti reportují výsledky za první kvartál roku. Z pohledu investora je květen rovněž pověstný tím, že se má vystoupit z akciových pozic a chvíli si odpočinout (tradiční „sell in May and go away“). Máme se tímto pravidlem řídit i letos? Skoro se mi chce říci, že ano a důvod je ten, že kromě výsledkové sezóny se toho na trhu snad více dít nebude. 

Výsledková sezóna za 1Q18 se v USA (měřeno indexem S&P 500) přehoupla do své druhé poloviny a celkově se očekává, že by měla pokračovat ve zveřejňování pozitivních informací. Pravdou ale je, že většina velkých a významných společností již svá čísla zveřejnila a pro trh to bylo vzpruhou jen po relativně krátkou dobu. Aktuálně se bude zřejmě již jen těžko hledat potřebný impulz pro oživení nákupní nálady plynoucí ze zveřejněných čísel. Na druhou stranu se opětovně vrátí na trh zpětné odkupy vlastních akcií firem, které je musely kvůli zveřejňování čísel tradičně pozastavit. Tyto dva faktory by se měly navzájem vybalancovat.

I v květnu budeme sledovat dluhopisový trh v USA. Výraznější pohyb výnosů desetiletých dluhopisů nad 3 % bychom vnímali jako negativní impulz pro riziková aktiva včetně akcií. Samozřejmě nevynecháme ani peněžní trh, kde sledujeme dolarový rozdíl mezi 3M a overnight sazbou. Další pokles by znamenal uklidnění situace, což by byl pozitivní signál pro riziková aktiva.

Celkově zůstáváme i pro květen velmi opatrní ve výraznějších nákupech. Výsledková sezóna je sice pozitivním faktorem včetně zpětných odkupů firem, ale na trhu je znát, že to aktuálně nemusí stačit respektive, že aktuální valuace v sobě tyto faktory již zahrnují. Mimoto jsme v „květnu“ a zde není dobré brát na lehkou váhu ani tradiční pořekadlo „sell in May and go away“. 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.