Aleš Vávra: Doba růstu akcií už skončila

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Aleš Vávra: Doba růstu akcií už skončila

Akciové trhy v posledních týdnech klesají. Důvodem není jenom utahování měnové politiky, ale i proměna typu investorů na trhu. Nováčci už vykrváceli a trh opouštějí. Zatímco většině investorů dělají poklesy akcií starosti, Aleš Vávra na tom vydělává. Je totiž „shortař“.


Co říkáte na lednové zasedání Fedu a prohlášení jeho šéfa Powella, že od března plánuje zvyšování úrokových sazeb? 

Nemyslím si, že došlo k nějakému zásadnímu překvapení a reakce byla odpovídající tomu, že se reálně blíží zvyšování úrokových sazeb. Musíme počítat s tím, že situace na trhu už se nezopakuje. Levné peníze už nebudou a je třeba to promítnout do valuací. Pro mě to není žádná hrůza, ale reakce trhu se dala čekat.

Není aktuální situace předzvěstí větších problémů? Nedávno jsme zažili, že se obchodování na trzích otočilo na poslední chvíli.

Myslím, že toto uvidíme stále častěji. Éra, kdy šly všechny akcie jenom nahoru a každý vydělal, zkrátka skončila. Není to dáno jenom utahováním měnové politiky, ale celkovým posunem v ekonomice a také počtem investorů na trhu. Už tam nejsou hlavně ti, kteří dělali první obchod, tedy takzvaní first traders. Ti postupně odcházejí a trh se normalizuje.

Co je to short prodej

Při short pozici investor spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává je tedy za sjednanou cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí za cenu nižší. Pro tuto operaci si zpravidla vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Myslíte si, že Fed bude brát ohledy na akciové trhy jako v roce 2018, nebo je nyní v odlišné situaci a už si to nebude moci dovolit?

Řekl bych, že na to bude brát vždy nějaký ohled Zatím se ale na trhu nic nestalo. Některé akcie sice padly, ale řada si stále stojí dobře. Výnosnost indexu je zatím dobrá, a kdyby opravdu docházelo k tomu, že by kvůli nulové poptávce nebylo možné akcie prodávat, tak by do toho Fed asi více verbálně vstoupil. Ale tato situace zatím nenastala.

Přehodnotil jste po lednovém prohlášení Fedu nějak své portfolio?

Svůj long short fond jsem transformoval na short only A protože mám 90 procent short pozic, tak mně osobně tato situace vyhovuje. Samozřejmě nemám z ní lidsky radost, protože je mi jasné, že na ní někdo prodělává. Svoji strategii tedy neměním. Myslím si, že právě teď přišla doba, na kterou jsem čekal, a domnívám se, že stále existuje řada akcií, které mají kam padat. Pořád jsem tedy víc short než long.

Jak je na tom letos váš fond Metatron Long-short Equity Fund co se týče výkonu?

Protože jsme regulovaný subjekt, nemohu říct přesná čísla, ale můžu prozradit, že na Bloombergu máme rekord. Také můžu říct, že jsem reverzně v plusu oproti indexu.

Mají vaši klienti obavy ze současné situace? Musíte jim ji vysvětlovat?

Dlouhodobě spolupracuji s J&T Bankou, kde jsem dříve let pracoval. Mám s ní pravidelné cally a jsem i v kontaktu s jejími klienty. Na tom minulém jsem právě klientovi vysvětloval, jak číst prohlášení Jeroma Powella. Probírali jsme, co by trh udělal, kdyby bylo prohlášení Powella příliš agresivní nebo kdyby Fed úrokové sazby přímo zvýšil. Snažil jsem se ale také vysvětlit, co by to znamenalo, kdyby Powell prohlásil, že k navýšení nedojde. Komunikaci s klienty tedy beru jako přirozenou součást své práce. Když mi jakýkoliv klient napíše nebo zavolá, tak mu samozřejmě odpovím.

Kde by měl začínající investory hledat inspiraci?

Důležité je, aby začínající investor mluvil anglicky. To mu začátek dost usnadní. Doporučuji mu sledovat zejména Twitter, kde najde mnoho důležitých informací. Pokud se v nich umí rychle zorientovat, má další velkou výhodu. I já strávím denně mnoho času sledováním zpráv.

Jak najít tu správnou akcii, která má potenciál poklesu?

Jejich charakteristika je dost podobná. Podíváte se na webovou stránku, která má prezentovat produkt, vy na ní stále někam klikáte a netušíte, co daná firma dělá. Potom zjistíte, že firma každý měsíc realizuje jednu akvizici, přitom právě přes akvizice se peníze dost často ztrácejí. Kupující firma totiž akvizici dost často přeplatí, navíc zaplatí vysoké náklady spojené s akvizicí. Indicií mohou být také nic neříkající zprávy o akvizicích. Pro mě je rovněž zajímavé sledovat projev firem na sociálních sítích. Když o sobě nějaká firma tvrdí, že působí v sociálních médiích a přitom jejich videa nikdo nesleduje, tak je to prostě divné. Sleduji i LinkedIn profily lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou odborníci, ale z jejich životopisu to zřejmé není.

Když už máte nějakou akcii vytipovanou, co potřebujete k tomu, abyste na ní mohl otevřít krátkou pozici?

V tu chvíli pro mě nastává druhá fáze – vyhlídnutou akcii musím někde tradovat. Musím tedy zjistit, jestli mi vůbec někdo akcii půjčí a za jaký úrok. Ten pro mě musí být snesitelný, protože spekulace na pokles bývají dlouhodobé. Málokdy dojde k „výbuchu“ do měsíce, spíše musím uvažovat v horizontu let. Může se ale klidně stát, že budu přesvědčený o poklesu akcie, ale obchod se mi nepodaří uskutečnit. Pokud se mi to povede, snažím se ho ještě zajistit deriváty.

Může i retailový investor využít nějaký nástroj, jak svou investici ochránit?

Využít může opce. Tento nástroj ale opravdu není pro každého, vyžaduje jisté odborné znalosti. U brokera musíte proto podepsat, že jste zkušenější investor, který rozumí derivátům, aby vám tento obchod vůbec umožnil využít. Variantou také může být reverzní ETF, které kopíruje akcii, jež by měla padat. Když tedy čekáte pokles akcie, koupíte si tento reverzní ETF nástroj.

Aleš Vávra

Mezi lety 2002 až 2013 působil v J&T Bance, původně jako makléř a následně jako konzultant. Od 1. srpna  2013 zastává v Metatron Capital SICAV Pl roli portfolio manažera Long-Short Equity Hedge fondu. (Od roku 2022 tento fond transformoval na short only strategii.)

Více než 20 let se věnuje oblasti kapitálových trhů. Sám aktivně investuje, a to především na evropských a amerických trzích. Je zastáncem fundamentální analýzy a po osmileté zkušenosti se zaměřuje zejména na analýzu podvodů ve firmách. Své názory prezentuje na svém twitterovém účtu @ales_vavra.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.