Některé státy už chtějí řešit inflaci

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří především na zasedání ECB, které by nemělo přinést výraznější překvapení. Nelze však vyloučit, že se již začnou ozývat hlasy některých zemí, aby se ECB více věnovala problematice inflace.


„Tyto zmínky by mohly mírně znervóznět trh, ale nedomníváme se, že by ECB něco měnila na své současné uvolněné měnové politice. Celkově tedy zůstáváme pro tento týden neutrální,“ konstatuje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Moneta se chystá na valnou hromadu

V pátek 11. 6. budou akcie Monety naposledy obchodovány s nárokem na účast na mimořádnou valnou hromadu, která bude rozhodovat o akvizici aktiv AirBank. Samotná mimořádná valná hromada se bude konat 22. června.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 4,7 po 4,2 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu na červen (oček. 84 po 82,9 bodu m/m).

V Německu se soustředí na pondělní podnikové objednávky za duben (oček. 0,6 po 3,0 % m/m), úterní průmyslovou produkci za duben (oček. 0,5 po 2,5 % m/m) a indexy ZEW, kde se čeká další zlepšení ve všech sledovaných oblastech. V Číně se zaměří na obchodní bilanci, kde by exporty i importy za květen měly opětovně vykázat vysokou dynamiku růstu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.