Martin Kujal: Zájem o dluhopisy nyní dynamicky roste. Pozdě ještě není

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Martin Kujal: Zájem o dluhopisy nyní dynamicky roste. Pozdě ještě není
#Cíle#Fondy#Dluhopisy

S obratem měnových politik centrálních bank přichází výrazný přesun peněz drobných střadatelů. Lidé z bankovních depozit, na nichž klesají úrokové sazby, vybírají prostředky a hledají vhodný typ investice, aby si zachovali solidní výnosy pro další roky. „Nyní je vhodná doba na investice do dluhopisů. Na trhu si lze stále pořídit pětiletý podnikový bond s výnosem kolem 7 procent. To bude pravděpodobně výrazně výše než dosáhneme na termínovaných vkladech,“ uvedl Martin Kujal, portfolio manažer J&T Investiční společnosti na konferenci Korporátní dluhopisy.



Jak se investicím do dluhopisů dařilo v posledních letech? Byly dobrou investicí?

Zda jde o dobrou investici, je vždy potřeba vztáhnout k nějaké jiné investici. Teprve pak se může ukázat, co je lepší investicí a co horší. Pokud investice do dluhopisů vztáhneme například k ukládání peněz na termínované vklady, pak se ukazuje, že jde o investici, která ve střednědobém horizontu nabízí lepší zhodnocení.


O kolik lepší?

V J&T jsme udělali model toho, jak se od roku 2017 do letoška zhodnocovaly prostředky na tříměsíčních termínovaných vkladech. Pokaždé, když ty tři měsíce vypršely, dal investor ty prostředky na další tříměsíční vklad, a tak pořád dál. Po sedmi letech vystoupal celkový výnos na deset procent. Důvodem tak nízkého zhodnocení je to, že za sebou máme poměrně dlouhou dobu velmi nízkých úrokových sazeb.


A dluhopisy?

Pokud to budeme měřit například naším J&T Banka Bond Indexem, v němž jsou zahrnuty veškeré korunové emise, kterým J&T Banka pomohla na trh, tak tam vidíme za stejnou dobu výnos okolo 37 procent. Pokud bychom vzaly J&T Bond Index, kde jsou veškeré tuzemské emise, je to dokonce 40 procent. Je samozřejmě důležité mít na paměti, že investice nikdy nebudou mít lineární průběh. Takže to je výsledek navzdory velkým propadům, které jsme viděli v roce 2020 kvůli pandemii a v druhé polovině roku 2021 a celý rok 2022, kdy jsme byli svědky velké akcelerace inflace. Kvůli inflaci došlo k vynucenému nárůstu úrokových sazeb, což byla pro dluhopisy negativní zpráva.


Martin Kujal: Zájem o dluhopisy nyní dynamicky roste. Pozdě ještě není

Foto: Lukáš Procházka pro newstream.cz


Proč se to tak negativně projevuje?

Když vyrostou sazby, fixní sazby u dluhopisů se stávají méně atraktivními vůči krátkodobým depozitům a depozitním produktům obecně. Cena dluhopisu na trhu v takové situaci klesá.


Jak se projevuje vztah mezi sazbami centrálních bank a dluhopisy?

Když se podíváme nějakých dvacet let dozadu, nacházíme se v unikátní situaci, protože dlouho byly úrokové sazby velmi nízko. Za poslední dva roky sazby naopak vyrostly na úrovně, na něž jsme již nebyli zvyklí, čemuž se dluhopisy musely přizpůsobit, aby zůstaly atraktivní. Nové dluhopisy, které se vydaly v poslední době, tak mají úrokové sazby sedm, osm, některé dokonce deset procent. V tuto chvíli nástup do dluhopisových investic znamená, že si tyto sazby můžeme zafixovat na delší dobu. U nás a například v Polsku již úrokové sazby centrálních bank a na těch depozitních nástrojích začínají klesat, klesat pak budou pravděpodobně v průběhu celého letošního roku, když si koupíme třeba pětiletý dluhopis s kupónovou sazbou 7,5 procenta, tak nám to nabízí možnost užívat si dalších pět let tyto vyšší sazby.


Kdy byl nejvhodnější okamžik na nákup dluhopisů?

My jsme se snažili klienty na tuto šanci připravovat již zhruba v polovině roku 2023. Část z nich se nám podařilo motivovat k tomu, že skutečně nakoupili dluhopisy již ve třetím, a hlavně čtvrtém čtvrtletí roku 2023. Ale ten největší zájem o dluhopisy probíhá nyní, kdy to opravdu roste velmi dynamicky.


Martin Kujal: Zájem o dluhopisy nyní dynamicky roste. Pozdě ještě není

Foto: Lukáš Procházka pro newstream.cz


Čím to je?

Lidé začínají na vlastní kůži pociťovat, že úrokové sazby na spořicích účtech a termínovaných vkladech už začínají znatelně klesat. Přirozeně tak začínají přemýšlet, kam své prostředky přesunou.


Není na to již pozdě? Jsou na trhu ještě příležitosti?

Myslím, že pozdě není, ačkoli samozřejmě část toho potenciálu již byla zrealizována. Ale když si uděláte analýzu toho, co lze od dluhopisů v letošním a příštím roce očekávat, určitě to stále vysoce převyšuje to, čeho bude možné dosáhnout na depozitních trzích.


Investice do dluhopisů jsou mnohem specifičtější než třeba do akcií. Zvládne to laik?

Vůči tomu jsem poměrně skeptický, měl by asi raději investovat prostřednictvím fondů. Ale kdo chce sám analyzovat jednotlivé prospekty, které mají často i více než sto stran, měl by se zaměřit zejména na vztah mezi dluhem a majetkem, který ten dluh kryje. Dále na to, jak je definován účel, za jakým jsou peníze získávány, tedy zda jde o konkrétní investice, nebo si s nimi emitent může dělat cokoli. Investor by měl také zjistit, jestli je ta firma, která je emitentem, také konečným uživatelem těch peněz, nebo jestli se ty prostředky dostávají někam úplně jinam v rámci složité holdingové struktury. Tyto údaje by mělo být úplně to první, co by si měl případný investor zanalyzovat.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.