Nový americký prezident, trhy rostou!

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 



Akciové trhy nabraly na začátku roku opět směr sever, ale minulý týden nadšení trochu ochladlo. Přece jen mají akcie za sebou poměrně strmou jízdu nahoru, navíc se blížila inaugurace nového amerického prezidenta a Washington připomínal nedobytnou pevnost – nervozita byla znát, aby se náhodou něco nestalo… K tomu se začaly šířit informace o nových mutacích koronaviru (především zmiňovaná britská), kde hrozí rychlejší šíření. To vše trochu trhy znervóznilo, ale uklidňující zprávy přišly, když se ukázalo, že i na nejnovější mutace vakcíny zabírají.


A tak se již při včerejší inauguraci akcie opět pěkně přizvedly. Dařilo se tentokrát technologickým titulům. Vývoj např. na akciích Facebooku od začátku roku je vidět zde:

cs-facebook-graf.jpg

Netflix přestane spalovat hotovost

Začala již také výsledková sezóna v zámoří. Růstu technologií včera zřejmě dodaly šťávu výsledky Netflixu, které překvapily výrazně čísly o nových předplatitelích za poslední kvartál (8 mil. versus 6 mil. očekáváno) a také zprávami, že přestanou spalovat hotovost, stanou se cash-flow positive, a zvažují dokonce odkup vlastních akcií. Netflix díky tomu včera rostl o skoro +17 %, což nám dělá radost, protože ho máme v portfoliu.

Co Biden a sociální sítě?

Obavy investorů, jak se postaví prezident Biden k sociálním sítím, zda bude tlačit na větší regulaci, případně jejich rozdělení, což platí i pro další technologické giganty (např. Google), to vše vedlo v posledním měsíci ke stagnaci cen či jejich poklesu. Ale jakmile se přiblížilo zveřejnění výsledků, investoři opět více sází na čísla a věří, že právě tyto tituly předvedou opět solidní nárůsty svého hospodaření. Např. Google včera překonal svá maxima a přiblížil se metě 1 900 dolarů za akcii (intra-day ji dokonce překonal)!

Sázka na komodity se vyplatila

Ale pojďme k dalším sektorům. Sázka na ropu se v posledním měsíci vyplatila, když Saudové přistoupili proaktivně k trhu a nebudou navyšovat produkci, čehož se trh obával. Profitovaly z toho ropné společnosti, akcie BP či Occidential Petroleum za poslední měsíc předvedly sympatický výkon a longaře potěšily.

Komoditám obecně patřil úvod roku 2021, především tedy průmyslovým kovům, což se projevilo v cenách akcií, a ruské akcie komoditních producentů v Londýně mají za sebou famózní úvod roku. Například Norilsk Nickel je v plusu za leden přes +15 % nad 35 dolarů a překonává svá historická maxima, je však možné, že neřekl poslední slovo. Akcie s takovýmto vývojem člověk vidí v portfoliu rád.

cs-facebook-graf.jpg

Nejistota kolem Alibaby

Ale jak to tak bývá, není vše jen růžové, také jsme si nervy užily, a to s akciemi Alibaby. Jejich pokles v závěru roku po tlaku Číny umocnily obavy z toho, že by mohla být Alibaba vyřazena z amerických regulovaných trhů. Nejdříve jsem si říkal, že je to nesmysl, to se přece nemůže stát. Pak však přišlo stejné rozhodnutí ohledně tří čínských telekomunikačních gigantů, a to nejdříve ve směru „vyhodíme je z trhu“, pak zase ne a nakonec ano. Toto jsou ty nejhorší zprávy pro investory, prostě nejistota…

A když byly zmíněny o možném vyřazení právě Alibaba či Tencent, fakt mě to nenechalo klidným. Rozum sice říkal, že toto nemohou udělat, poškodí tím i spoustu amerických investorů, ale červíček pochybnosti přece jen hlodal. V tu chvíli totiž nelze sázet na nějakou valuaci, došlo by k nuceným výprodejům a akcie může stát v podstatě cokoliv. Nakonec to vypadá, že nic takového se nestane, majitel Alibaby se objevil na videu, že žije, a rázem bylo po strachu a Alibaba se začala rychle vracet zpět. Odprodal jsem však její akcie z portfolia, za ty nervy mi to nestojí (bohužel před včerejším růstem, ale i to je život, křišťálovou kouli ukazující směr nemám).

Co se děje na českém trhu

Pojďme zpět do Česka. Zde překvapily akcie, které nepatří k těm nejznámějším a nejlikvidnějším. V první řadě ve spanilé jízdě pokračuje Pilulka, zastavila se až nad 800 korunami, letos je již v plusu +38 %! Ano, likvidita je nízká, ale ukazuje se, že investoři chtějí akcie ze sektoru e-commerce a jsou ochotni za ně zaplatit. Jestliže se tato akcie pohybuje v nacenění okolo jednonásobku ročních tržeb, možná o chlup více, tak v zahraničí jsou tyto násobky dvoj- a někdy i vícenásobné. Diskont zde sice musí být, ale tržby Pilulky i nadále podle mě prudce porostou, a tak po určité konsolidaci na současných cenách podle mě uvidíme ceny nad 1 000 Kč za akcii a nebude to trvat tak dlouho. Můj odhad je v řádech měsíců.

Také dlouho opomíjená Česká zbrojovka procitla ze zimního spánku, letos přidala skoro jednu čtvrtinu – no to vypadá blbě –, tak prostě skoro +25 % od začátku roku činí její růst. Motorem růstu byla zpráva o zamýšlené akvizici amerického výrobce zbraní společnosti Colt a vidina možného výrazného růstu čísel České zbrojovky, a to v kombinaci s pokračováním výstavby nové továrny v USA. Takže z „mrtvoly“ rostoucí titul? Vypadá to zatím tak!

ČEZ atakoval na začátku 2021 úroveň 550 korun, pak nadšení kupců opadlo a budeme bojovat o mety okolo 530 korun s tím, že korekce trochu přišla i na elektřině (GER kontrakty 2022) – ale je to v řádech nízkých jednotek procent. Více „zelení“ producenti frčí, vždy se podívám na Verbund a rvu si vlasy, že jsem to za 60 vypálil z portfolia. Neskutečná jízda tohoto nejzelenějšího producenta ve střední Evropě se zatím zastavila u 77 EUR – je vidět, že investoři se nedívají jen na klasické fundamenty (ano, i díky vyšším cenám povolenek a jejich mizivé potřebě u Verbundu porostou tomuto rakouskému producentovi marže), ale P/E nad 40 mi přijde fakt dost. Kolik že má ČEZ? Bloomberg ukazuje, že ČEZ je na tomto ukazateli výrazně levnější, nedosahuje ani na půlku Verbundu. ČEZ je na tom podobně jako E.ON, RWE naopak míří za Verbundem… A to si na ČEZu uprodali to nejzelenější, co měli, větrný park v Rumunsku, tak snad nám letos aspoň něco vrátí na dividendě.

Evropské akcie zázračně ožívají

Evropské akcie jsou od zpráv o vakcíně pokropeny živou vodou, přesun investorů od technologií i ke klasickým sektorům tradičně evropským akciím pomáhá. Z mrtvoly obživla španělská Telefónica, která po divestici svých vysílačů v Evropě a Latinské Americe pokračuje v návratu k úrovním, kam patří – to je podle mého názoru 4,5 až 5 EUR na akcii. Daří se také Volkswagenu, který konečně umazává diskont oproti svým konkurentům v sektoru, a i když tam vždy určitý odstup od Daimleru asi bude, nemusí dle mého názoru říct poslední slovo. Také přepravní a logistické společnosti se vezou na vlně euforie, do sektoru přichází řada nových a většinou vyšších doporučení a z toho profitují společnosti, jako jsou Deutsche Post, Post NL či Royal Mail.

Co nás tedy v roce 2021 čeká?

Z celkového pohledu na letošní rok jsem mírně optimistický, v období takto nízkých úrokových sazeb prostě budou akcie preferovanou investicí. Díky vakcínám dostáváme šanci na to, že budeme moci opět žít alespoň trochu v normálu připomínajícím roky před jarem 2020… To bude tlačit poptávku po zboží a službách a může se projevit opět pozitivně v číslech jednotlivých firem. Ano, korekce přijít může, kdykoliv… Prostě ceny nejsou nízko a spouštěčem může být cokoliv. (Je třeba sledovat výnosy amerických státních dluhopisů, aby moc nerostly.) Ale tak to bývá, volatilita na akciích je, poklesu je však podle mě třeba využít k posílení pozic.

A na které koně letos nejvíce sázím? Za sebe pro rok 2021 zmíním tyto akcie: Pilulka, BP, Telefónica, Alpha Bank, American Airlines, IBM, Facebook a jak říkají všichni v seriálu Fauda (myslím tím obě strany) na Netflixu, dá-li bůh, tak taky ČEZ.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.