Čtvrtletní úpravy indexu CECE a PX

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



PX: 1 411 bodů (+0,9 % d/d); objem: 513 mil. Kč

 

Komentář trhu

Na pozitivní den akciových trhů v západní Evropě (Euro Stoxx 50 +0,8 % d/d, DAX +0,9 %) navázala i pražská burza (index PX +0,9 %), kde v hlavním segmentu burzy bylo vše zelené kromě akcií Coltu a ČEZu, které zavřely na nule. Největší aktivita se tentokrát soustředila na akcie Komerční banky (2,1 % d/d), které dosáhly největší zobchodovaný objem, 233 milionů Kč. Největší nárůst ceny zaznamenaly akcie TMR (+5,4 %) ale za velmi malého objemu. Celkem se na pražské burze zobchodovalo akcií za solidních 512 milionů Kč, tj. lehce nad průměrem.

 

Index CECE

Ve středu večer byly oznámeny pravidelné čtvrtletní úpravy regionálního indexu CECE a domácího indexu PX. Nové váhy začnou platit od pondělí 18. prosince, ale reálně změna vah proběhne na závěr obchodování v pátek 15. prosince. Z titulů obchodovaných na pražské burze se úpravy indexu CECE přímo týkají jen akcií Colt, kde podobně jako předchozí kvartály by mělo dojít k drobnému zvýšení počtu akcií a následně i mírnému nárůstu váhy. Obecně by změny indexů měly být mírné.

 

Maloobchodní tržby – říjen

Maloobchodní tržby v říjnu vzrostly o 0,6 % m/m a korigovaly předchozí slabší výsledky (-0,5 % m/m v září; -0,7 % m/m v srpnu). Meziroční propad se zmírnil na -1,4 % r/r (-4,3 % v září), což je nejnižší propad tržeb od loňského dubna. Výsledky byly lepší než očekávání (oček. -1,9 % r/r). Výsledky za říjen, podobně jako ve 2Q, naznačily, že s odezněním inflace dochází k oživení spotřebitelské poptávky domácností. Pozitivním znakem je meziměsíční nárůst plošně u všech kategorií (potravin, nepotravinářské zboží). V meziročním srovnání základní položky vykazují pokles reálných tržeb, ale postupně dochází k obratu a u nepotravinářského zboží se propad zmírnil na -1,0 % r/r (-6,6 % v září). Výsledky podporují naše očekávání, že s poklesem inflace může nejen přijít v letošním roce stabilizace, ale i růst spotřebitelské poptávky v příštím roce. Kvůli slabší první polovině roku očekáváme na celoroční úrovni pokles tržeb o 4,5 % r/r (-3,3 % r/r v roce 2022).

 

Komentář k americkému trhu

Středeční seance se v zámoří nesla v nepopulární červené barvě, a to i přes dále klesající výnosy na amerických státních dluhopisech (4,11 %, -1,2 % d/d u desetileté splatnosti) a klesající ceně černého zlata, které reagovalo na report o stavu zásob v USA, kde zásoby benzínu jsou na pětinásobku očekávaných rezerv. Trh se tak bojí o budoucí poptávku po této komoditě. Americká měna vůči společné evropské měně lehce posilovala. Zlato si drželo své pozice kolem 2 030 USD za trojskou unci. Z korporací byly nejvíce pod tlakem kvůli výše uvedenému těžaři ropy, následované akciemi firem ze sektoru informačních technologií, kde ztrácely největší velikáni v čele s Amazonem, Applem či Microsoftem. Naopak ziskovou šňůru si i osmou seanci v řadě udržely akcie provozovatele výletních lodí Carnival (17,48 USD, +5,70 % d/d).

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.