Máte zálusk na Porsche?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Máte zálusk na Porsche?

Automobily Porsche jsou vnímány jako top produkt automobilového průmyslu a tomu tím pádem odpovídá i jejich vysoká cena. Zřejmě již letos si však budete moci na trhu koupit i akcie výrobce těchto ikonických vozů. Koncern VW se totiž chystá na uvedení této značky na burzu! (Pozor, neplést si s firmou Porsche Automobil Holding SE Holding, která již nyní na burze je.)


Volkswagen plánuje vyčlenit výrobce sportovních vozů Porsche a předhodit cca 25 % jejích akcií investorům na akciový trh. Uvedení na trh dostaly za úkol americké investiční banky (pozor, žádná německá, což bylo nepříjemné překvápko pro lokální banky).

Odhadovaná hodnota celého výrobce je podle prvních zpráv z mého pohledu hodně vysoká, hovoří se o 60 až 80 miliard EUR, za prodané akcie by tedy mohl Volkswagen inkasovat něco mezi 15 až 25 miliardami EUR. Co s těmi penězi pak udělá? Polovinu ze získaných peněz VW investuje do dalšího rozvoje elektromobility, kde chce hrát první housle a v Evropě přeskočit během pár let Teslu. A 49 % ze získané částky v rámci IPO by chtěla automobilka rozdělit mezi akcionáře koncernu, aby profitovali z této byznysové operace okamžitě, ne pouze vidinou zářné budoucnosti spojené s výrobou elektrických aut. Mimochodem ta mimořádná dividenda by mohla mít hodnotu klidně 30 EUR na akcii, pokud počítám dobře, a to není málo!

Takže nejlepší variantou, jak si odehrát Porsche, kromě nákupu při uvedení akcií na trh, je koupit si akcie Volkswagenu v současné době a pak profitovat z uvedení Porsche na akciový trh. To je moje řešení, jak se na tom celém kolečku svézt.

Kromě zmíněné dividendy pro akcionáře VW by mohla tato transakce ukázat a odkrýt vnitřní hodnotu celé automobilky, protože valuace Porsche při uvedení na trh bude vyšší – a podle mého soudu výrazně vyšší, než je nyní schovaná v rámci celého koncernu. Jestliže akciový trh nyní valuuje celý VW na cca 95 miliard EUR, pak pokud hodnota Porsche při uvedení na burzu bude činit i třeba jen 60 miliard EUR, je jasné, že hodnota dalších značek koncernu je vyšší než zbylých 35 miliard EUR. Můžeme se na to podívat i přes zisk. Porsche generuje cca 25 % zisku celého koncernu VW, takže kdyby čtvrtina VW měla hodnotu 60 miliard EUR, kolik pak má mít celý VW? To už nechám na vás!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.