Čeští dolaroví milionáři věří akciím a dluhopisům. Čekají další růst jmění

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Čeští dolaroví milionáři věří akciím a dluhopisům. Čekají další růst jmění
#Trendy#Wealth report

Více než polovinu investičního portfolia mají čeští dolaroví milionáři v nástrojích kapitálového trhu. Nejvíce v akciích a dluhopisech. Na jaká aktiva mají tuzemští úspěšní lidé vsazeno? A kde věří v největší zhodnocení investic? I na to odpovídá unikátní průzkum mezi dolarovými milionáři Wealth Report.



Čeští a slovenští dolaroví milionáři věří v růst investic v nadcházejícím období. To je jedno z klíčových sdělení nejnovějšího ročníku průzkumu J&T Banka Wealth Report, který mapuje postoje a investiční chování českých a slovenských dolarových milionářů. Více než polovinu investičního portfolia tak představují růstová aktiva, zejména akcie, dluhopisy a fondy. Naopak menší důvěru pro následující měsíce mají v růst zlata či kryptoměn a také věří v pokles výnosů na spořících účtech a termínovaných vkladech, které jsou přímo navázány na úrokové sazby centrálních bank.

„Obliba zahraničních akcií je vcelku logická. Trhy v posledních měsících rostly, technologické indexy, evropské akcie i americké trhy rostly, někde šlo o nejrychlejší růst za padesát let,“ uvádí hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„Zejména u mladších dolarových milionářů je patrný větší příklon k akciím, které tvoří dokonce čtvrtinu jejich portfolia, u starších nad 60 let je to pak pětina,“ vysvětluje Jaroslav Cír z agentury Perfect Crowd, která průzkum pro J&T Banku provádí již třináctým rokem. Podle něj naopak dolaroví milionáři ve věku 60+ mají více zainvestováno v dluhopisech. „Obliba dluhopisů souvisí s očekáváním zahájení snižování úrokových sazeb,“ připomíná Sklenář.


Kryptoměny bez fundamentů

Z dat vyplývá, že právě akciím zahraničních firem věří 41 procent dolarových milionářů. Jedná se o vůbec nejvyšší důvěru v růst akcií za celou dobu měření. Na rekordu je také důvěra v korporátní dluhopisy, které zaznamenaly vůbec nejvyšší nárůst pozitivních očekávání, konkrétně o 15 procentních bodů. Na pomyslné třetí příčce pak je Private Equity.

Na opačném konci tabulky očekávaných plusových výnosů investic je obchod s měnami (zajímavé zhodnocení zde očekává historicky nejmenší podíl českých boháčů), stále málo důvěry mají čeští dolaroví milionáři v kryptoměny, a to včetně bitcoinu.

„Zde je ale situace opět poměrně rozdělená podle věku. Mladší investoři kryptoměnám, a zejména technologii blockchainu, věří. Starší investoři v tom ale nevidí žádný fundament,“ dodává Cír.


Optimismus roste

Z aktuálního průzkumu Wealth Report vyplývá, že mezi tuzemskými dolarovými milionáři převládá mírný optimismus. Index vyjadřující to, zda důvěřují v příležitosti pro investice, či nikoli, je na úrovni 4,9. To je sice druhý nejnižší údaj a jde o stejné číslo, jako v roce 2013. Ale oproti roku 2022 jde o růst. Tehdy totiž investiční nálada byla historicky nejníže na úrovni 4,6.

Projevuje se to i na tom, že se investorům dařilo vloni zhodnocovat majetek. To platí pro více než 60 procent z nich. Naopak pokles zaznamenalo pouhých osm procent.

A pro rok 2024 očekává růst hodnoty jmění ještě více z nich, konkrétně dvě třetiny. Na druhé straně pokles předpokládá pouhé jedno procento.

„Nejčastěji očekávají růst hodnoty majetku o dvě až devět procent. Hlavním zdrojem bohatnutí pak budou právě investice,“ uzavírá Cír z agentury Perfect Crowd.


Výsledkům Wealth Reportu jsme se také věnovali v jedné z epizodu pořadu J&T Banka Talks. Záznam najdete na SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.