Pět investičních poznatků z roku 2023

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jakub Kudýn



Pět investičních poznatků z roku 2023
#Trendy#Akcie

Rok 2023 se nesl ve znamení nečekaných zvratů a událostí. Od regionální bankovní krize přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Přes všechny tyto výzvy si trhy vedly nečekaně dobře a předpovídaná recese se nikdy nekonala. Co nás tedy minulý rok naučil?



Lekce č. 1: Nesnažit se časovat trh, nevyplatí se to

Představte si, že byste měli na začátku roku křišťálovou kouli ukazující všechny klíčové události roku 2023 – od regionální bankovní krize v USA přes rostoucí geopolitická rizika až po prudký nárůst úrokových sazeb hypoték. Tipovali byste, že se S&P 500 zhodnotí o 26,4 %? Pravděpodobně byste byli skeptičtí, a možná byste dokonce prodali své akcie. Toto cvičení demonstruje, jak jsou trhy nepředvídatelné a reagují na celou řadu faktorů, které nelze s jistotou předpovědět.


Lekce č. 2: Většina analytiků, jejichž hlavní prácí je zkoumat trhy, nejsou schopni předpovídat roční výkonnost indexu

Když světové investiční banky dávaly předpověď, kde bude S&P 500 na konci roku, názory 23 analytiků z velkých investičních společností se rozcházely. Zatímco někteří předpokládali pokles indexu o 5 %, jiní očekávali růst až o 24 %. Průměrný odhad byl 6% nárůst. Konečný výsledek – S&P 500 se za rok 2023 zhodnotilo o 26,4 %.


Lekce č. 3: Výkonnost S&P 500 tvořilo z větší části pouze sedm společností

Přestože S&P 500 vzrostlo o 26,4 %, výraznou část tohoto růstu zajistilo pouhých sedm společností zvaných Magnificent Seven. Jde o společnosti Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta a Tesla. Tyto společnosti byly odpovědny za 62 % z celkového výnosu S&P 500 a na konci roku tvořily 30 % hodnoty celého indexu. Pokud se podíváme na jejich hodnotu skrze nedokonalé P/E ratio, získáme hodnotu 50. Jedná se o bublinu připomínající Nifty 50 nebo Dot-com Buble? Těžko říct, ale být pasivním investorem a mít alokovaný celý majetek do tohoto indexu, asi bych zpozorněl. Možná totiž nejsem tak diverzifikovaný, jak bych si představoval.


Lekce č. 4: Investování do speciálních situací může okořenit vaše portfolio

V roce 2023 se dokončila řada M&A transakcí, které, pokud investor pečlivě sledoval, mohly dosáhnout vyšších výnosů než S&P 500, a dokonce v kratším období. Jde o transakce, kdy jedna firma kupuje nebo prodává jinou firmu a finální transakční cena nemusí být plně reflektovaná v ceně akcie. Transakce typu 3U Holding, Activision Blizzard nebo Brødrene Hartmann investorům přinesly více než 30% zhodnocení v krátkých časových intervalech. Tento typ alokace může být spravován individuálně nebo existují i v ČR fondy, jež se na podobné situace zaměřují.


Lekce č. 5: Úžasné inovace nemusí být vždy skvělými investicemi

Další lekcí z roku 2023 je, že velké inovace nemusí vždy představovat skvělé investice. Firmy jako WeWork, Bird nebo Instant Brands byly oslavovány jako průkopníci ve svém odvětví a na svém vrcholu se obchodovaly za extrémně vysoké valuační násobky. Ale růst úrokových sazeb, pokles poptávky a chyby v managementu způsobily bankrot těchto společností.


Tyto lekce z roku 2023 nejsou unikátní a spíše se v čase opakují. Proto je důležité si tyto lekce pravidelně připomínat, abychom neopomíjeli, že pokusy o časování trhu, nedostatečná diverzifikace a hon za trendy nemusí být vždy cestou k úspěchu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.