Zasedání Fedu: O dalším vývoji napoví středa

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Po dalším nárůstu inflace v USA analytici očekávají, že toto téma zůstane pro trhy stěžejním i v tomto týdnu. Spekulace o výrazném zrychlení utahování měnové politiky v USA může dále podpořit zápis z posledního zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu.


Velká část trhu nyní počítá s rychlým zvyšováním úroků v USA (nejčastěji se čeká 7 zvýšení po 0,25 procentního bodu ještě letos), ale zápis může dokreslit i názor vedení Fedu na tempo snižování bilance. Tento proces by mohl odstartovat již v létě.

„Domníváme se, že finanční trhy budou nadále přenastavovat svá očekávání ve směru rychlejšího růstu sazeb, což je potenciálně negativní pro ceny akcií. Proto máme na tento týden spíše opatrný výhled,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Výsledková sezóna pokračuje v Evropě

Většina předních amerických společností již odreportovala své výsledky za rok 2021 a pozornost se přenáší do Evropy. Tento týden zveřejní výsledky firmy jako Airbus, Allianz, EDF či Nestlé.

V úterý před otevřením trhu zveřejní Kofola ČeskoSlovensko vybrané hospodářské ukazatele za loňský rok. Analytici očekávají, že tržby loni vzrostly o 5 % r/r na 6,48 mld. Kč, kdy společnosti pomohlo lepší zvládání lockdownů a také příznivější konec roku, kdy již nečelila zavřenému gastronomickému segmentu. Zisk EBITDA podle predikce Milana Vaníčka vzrostl o 8,9 % r/r na 1,122 mld. Kč, čímž by společnost splnila vlastní výhled 1,08–1,12 mld. Kč. „Investory bude zajímat výhled na letošek, především pak zvládání nákladové inflace. Naším očekáváním je mírný jednociferný růst zisku EBITDA v letošním roce,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomické sféry budou analytici sledovat v úterý únorový index podnikatelské nálady ZEW v Německu (oček. 55,0 po 51,7 bodu) a růst HDP eurozóny za čtvrtý kvartál 2021 (oček. +4,6 % r/r, beze změny).

Nejdůležitějším číslem týdne však budou americké maloobchodní tržby ve středu za leden (oček. +1,8 % m/m po −1,9 %). Sledovat se bude ve stejný den také lednová průmyslová výroba v USA (oček. +0,4 % m/m po −0,1 %).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.