Investoři bedlivě sledují inflační data v USA

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Druhý týden nového roku by se měl obejít bez významnějších událostí, a tak se investoři opětovně soustředí na pravidelná makroekonomická data se zaměřením na ta inflační v USA. „Jakékoliv odchýlení od očekávání je aktuálně trhem vnímáno velmi citlivě vzhledem k nedávnému prudkému poklesu tržních výnosů, které je odezvou na očekávání snižování základních úrokových sazeb Fedem,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


První týden roku byl ve znamení lehké korekce optimismu z konce roku, který může pokračovat, pokud by inflační data byla vyšší, než trh očekává.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. 3,2 po 3,1 % r/r) a páteční průmyslovou inflaci PPI za prosinec (oček. +1,3 po 0,9 % r/r). V Německu se soustředí na pondělní podnikové objednávky za listopad (oček. +1,0 po −3,7 % r/r) a úterní průmyslovou produkci za listopad (oček. +0,3 po −0,4 % m/m). V Číně se zaměří na páteční spotřebitelskou inflaci CPI za prosinec (oček. −0,4 po −0,5 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.