Přijde ta korekce, nebo už byla?

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Přijde ta korekce, nebo už byla?

Vývoj na akciových trzích byl v květnu opět mírně pozitivní, a tak si díky posledním dnům a zlepšené náladě akcie připisují lehce kladná čísla. Ale nevypadalo to ze začátku úplně tak.


Po výborné výsledkové sezoně se akcie neposouvaly na nová maxima, trhem obcházel strašák s názvem inflace. Ta se výrazně zvedla a není se čemu divit za poslední rok. Přesto se dokázaly v posledních dnech trhy uklidnit a technologické akcie opět zavelely k útoku a našly kupce mezi investory. Přesně to ukazuje graf akcií Facebooku za květen, první část měsíce dolů a nyní zpět nahoru:

cs-graf1.jpg

Na pražské burze bylo veseleji

Na pražské burze bylo dokonce veseleji než na zahraničních trzích, investory do domácích akcií potěšil vývoj cen ČEZu, Erste, Komerční banky, ale třeba i České zbrojovky.

Začněme Komerční bankou – ta v předchozích měsících silně zaostávala za vývojem Erste a panovaly určité obavy, jak dopadnou výsledky za první kvartál. Ty však byly rozptýleny, čísla domácích bank obecně byla za toto období lepší, než jsem čekal. Další impulz domácí bankovní tituly dostaly od ČNB, která deklaruje růst sazeb ještě v letošním roce. To se v ostatním světě centrálních bank příliš nevidí, bankám trochu odlehne tlak na marže a pravděpodobně dojde k obnovení výplaty dividend. To vše stálo za růstem akcií Komerční banky (+20 % za poslední měsíc!).

I nejsledovanější domácí akcie, společnost ČEZ, zabrala a prolomila hranici 600 korun za akcii. Zde jsou pomocnými faktory rostoucí cena elektřiny, navržená solidní dividenda ve výši 52 Kč na akcii a paradoxně i předložená nová vize, zohledňující více „nízkoemisní profil“ společnosti. Na to zahraniční investoři v poslední době výrazně slyší. Když se nad tím ale zamyslíme reálně, proč tedy ČEZ prodával ten velký větrný park v Rumunsku? K tak velkému zdroji obnovitelné energie se jen tak nikde nedostane, natož aby ho postavil. Ale ok, to je za námi, věřme, že máme před sebou lepší zítřky…Fuj, to je odporné klišé, když si to před sebou přečtu. Prostě u ČEZu by pomohla alespoň částečná privatizace společnosti, aby silný privátní akcionář mohl tlačit na efektivní fungování společnosti, ale to je asi jen mé zbožné přání.

Příjemně překvapil i vývoj akcií České zbrojovky, která dokončila akvizici amerického Coltu. Akcie se přehouply přes úroveň 400 Kč za kus a my je držíme dále v portfoliu.

Alpha Bank vyplašila investory

Divoko, zle divoko, bylo v posledních dnech na řeckém akciovém trhu, kde Alpha Bank oznámila navýšení kapitálu o 800 milionů EUR a investoři vyplašení nepříjemnou zkušeností z Piraeusu (kde se kromě domácích investorů nemohli původní akcionáři navýšení zúčastnit), poslali minulý pátek Alphu o 30 % dolů. Sám jsem pozici poredukoval o více než půlku, ta obava, jak to bude probíhat, mě nenechala klidným. Alpha však tento týden oznámila, že při alokaci budou mít současní akcionáři možnost akcie upsat, což situaci mírně zklidnilo a akcie se vrátily nad 1 EUR, nicméně klasická práva k úpisu nebudou. Prostě to je Řecko, trochu divočejší trh, než by člověk čekal, a je třeba s tím při investicích počítat.  

cs-graf1.jpg

Divoká jízda na kryptoměnách

Velké propady zažili i ti, co se vrhli do obchodování s kryptoměnami. Bitcoin výrazně propadl po výrocích Elona Muska o tom, že pozastavuje možnost platby bitcoinem, když „těžba bitcoinu“ spotřebovává velké množství fosilních paliv, a není tak dostatečně „zelená“. To je pravděpodobně pravda, ale není to nic nového, co by předtím, než oznámil nákup bitcoinu přímo Teslou, podle mého názoru nevěděl. Takže šéf Tesly tedy umí bitcoinem zahýbat fest na obě strany. K tomu se přidaly obavy z regulace „těžby“ v Číně a měli jsme na kryptoměnách divokou jízdu jako na tobogánu. Musím ale říci, že mě překvapila schopnost největší kryptoměny vracet se zpět opravdu rychle. Čekal jsem, že to spíše vyvolá i korekci na akciích, ale bitcoin si jde poměrně svou cestou a návrat zpět poblíž k úrovním 40 tisíc USD byl pro mě překvapivě rychlý. My naši pozici ve fondu GBTC dále držíme, odvahu dokoupit jsem na těch nižších hodnotách nenašel, přiznám se, že pokud tak bude příště, musím mít pevnější nervy a něco tam „kaufnout“. Graf ceny Bitcoinu za poslední měsíc zde:

cs-graf1.jpg

Jak se vypořádat s inflací

Ale co tedy celkově dále, ať jen nepopisuji to, co se událo. V posledních týdnech jsem zažil řadu debat, co si kdo myslí o tom, co se stane na finančních a akciových trzích. A samozřejmě každý to vidí trochu jinak. Pro někoho je strašák inflace problémem číslo jedna a sází na korekci, a to i na akciích. Já si na druhou stranu myslím, že nějaká velká korekce stále není na pořadu dne. Nadále centrální banky trhy podporují, úrokové sazby jsou dole, a i když se inflace zvedá, a to ta měřená oficiálně, ta v cenách zboží a služeb, co se nazapočítává do oficiálních košů, tady už dávno je. To mi dáte každý za pravdu. Stačí se jen snažit něco zrekonstruovat, koupit si nějaký sofistikovanější výrobek…

Jak jinak překonat inflaci? Dluhopisy? Při současných výnosech? Ano, jako alternativa jsou reality, ale i ty nám za poslední rok slušně pláchly nahoru. Navíc investice do nemovitostí je běh na dlouhou trať a část portfolia chcete mít likvidní, abyste se k penězům dostali. V tom jsou prostě akcie ideální. To, že může přijít pokles na trzích, je možné. Nikdo z nás ho nedokáže odhadnout přesně – kdy a o kolik. Za sebe musím říct, že to člověka většinou překvapí, protože to přijde z míst, kde by to ani nečekal.

Jedinou možností je tak mít prostě část portfolia v hotovosti a být připraven dokoupit za nižší ceny, doplnit si portfolio o tituly, které sleduji. V časovém horizontu pro akcie, což je řekněme alespoň 3 až 5 let, prostě má smysl v cenných papírech být a poklesy využívat k dokupům. Doufám, že jsem teď tímto „nějaký velký“ pokles nepřivolal.

Naše dění v portfoliu

A co jsme dělali v poslední době my? V portfoliích jsme prodávali tyto tituly: Erste, AT&T, Netflix, PPC (20 % pozice), GFG (stoploss), Abbvie, BNP, Motor Oil Hellas (cca 1/2) a polovinu pozice Alpha Banky. Naopak jsme doplnili portfolio o akcie KB, Apple, Intel, Cameco, Novavax a ABNB.

Užijme si léto

Blíží se nám předprázdninové období, je možná trochu nižší aktivita na trzích, osobně bych si tipl, že červen skončí na akciových trzích spíše trochu dolů, ale asi to bude dost rozdílné na jednotlivých akciích.

Člověk ale není živ jen akciemi, zdá se, že se koronavir dal na ústup, tak ať to pokračuje takto dál a vrátíme se k normálnímu životu a užijeme si léto s možností si zajít do restaurace, k bazénu, ale i do obchodu. I to je důležité pro akciové trhy! A třeba vyrazíme i někam na dovolenou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.