Makro: Propad HDP ve 2Q táhl zahraniční obchod

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Podle očekávání česká ekonomika v 2Q výrazně poklesla. HDP se vůči 1Q propadlo o 8,7 % q/q (-3,3 % v 1Q) a meziročně bylo nižší o 11,0 % r/r (-1,9 % v 1Q/20). Z hlediska q/q i r/r změny jde o nejhlubší propad HDP v historii. Statistický úřad mírně snížil předběžný odhad (-8,4 % q/q; -10,7 % r/r) z 31. července. Zásadním faktorem v 2Q byl mohutný propad exportu, který tvořil skoro tři čtvrtiny celkového meziročního poklesu HDP. Dále se projevil pokles spotřeby domácností (příspěvek k r/r změně HDP -2,0 p.b.) a snížení zásob (příspěvek -1,5 p.b.). Jedinou růstovou položkou byly vládní výdaje (příspěvek 0,4 p.b.).

U domácí poptávky se opatření kvůli Covid-19 nejvíce dotkly spotřeby domácností (-6,3 % q/q; 7,6 % r/r), která tak zaznamenala rekordní propad. Vývoj fixních investic byl v 2Q překvapivě mírný (+0,9 % q/q; -4,8 % r/r), když omezení investic do aut a strojů kompenzoval nárůst investic od budov a staveb. Domácí i zahraniční omezení spojená s Covid-19 se nejvíce negativně projevily u exportu zboží (-24 % r/r) a služeb (-20 % r/r). Došlo sice také ke snížení dovozů (-18 % r/r), ale podstatně nižším tempem a celkový přebytek v zahraničním obchodě klesl na méně než polovinu.

Ve 3Q očekáváme korekci poklesu, ale celoroční propad HDP by mohl dosáhnout asi 8 % (dosud -10 %). Příští rok čekáme růst HDP kolem 3 %. Celkový propad ekonomiky kvůli Covid-19 asi nebude tak hluboký, jako byly prvotní obavy. Výsledek HDP je pro ČNB neutrální a nadále čekáme, že sazby ČNB (0,25 %) zůstanou dlouhodobě na současné úrovni.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.