Shrnutí obchodování na americkém trhu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Krátké shrnutí: 

Den po silných datech z maloobchodu byla v zámoří opět na makrodata bohatá seance. Tentokrát se čekalo na index cen průmyslových výrobců a data vyšla opět silnější, než byl konsensus trhu. Ještě v předobchodní fázi se akciové trhy začaly tlačit dolů a otevřely poklesem. Hlavní indexy se začaly poměrně rychle otřepávat z úvodní studené sprchy a ztráty korigovat. Dobrá nálada však nevydržela až do konce, když necelou hodinu před uzavřením parketu měl vystoupení šéf Fedu ze St. Louis James B. Bullard, který v reakci na silná makrodata tlačí na to, aby Fed byl na svém dalším zasedání v březnu agresivnější a zvedl sazby nikoliv o 25, ale o 50 bazických bodů. Trhy v reakci na tento komentář propadly a už nenašly sílu se výrazněji vrátit. Z komodit ztrácela ropa vlivem silných zásob a silnějšího dolaru. Zlato přešlapovalo na místě blízko středečních hodnot. Z korporací udělaly radost investorům a fanouškům ostrovního fotbalu akcie Manchesteru United (+9,73 % d/d) poté, co tento klub chtějí současní majitelé prodat a na trhu se už začala objevovat první velká jména na kupující straně včetně investičního fondu z Kataru. Ve hře je údajně i majitel automobilky Tesla či sociální sítě Twitter Elon Musk. 

 

Makro:

  • Index cen v průmyslu za leden meziročně vzrostl o 6 % při očekávání růstu o 5,4 %. Předchozí hodnota 6,5 % po revizi. Meziměsíčně pak index výrobních cen vzrostl za leden o 0,7 % při konsensu trhu 0,4 % a předchozí hodnotě -0,2 % po revizi
  • Počet nově započatých staveb domů za leden 1309 tis. při odhadu 1356 tis.
  • Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti k 11. únoru na 194 tis. při očekávání 200 tis.
  • Index výrobní aktivity Fed Philadelphia v únoru na -24,3 b. Trh očekával pokles o 7,5 b. Předchozí hodnota -8,9 b. 

 

Pohled na indexy:

DJIA33,696.85     -1,26 %
S&P 5004,090.41             -1,38 %
NASDAQ11,855.83-1,78 %

 

a komodity:

EUR/USD1,067     -0,18 %
Zlato1846,30              +0,05 %
Bitcoin24 460+1,20 %
Brent ropa – future84,66-0,86 %
WTI ropa – future78,01-0,74 %

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.