Týdenní komentář

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Dění na světovém trhu

Po předchozím výrazném nárůstu výnosů u dluhopisů došlo tento týden k určité stabilizaci jak v USA, tak v Evropě. Celkově finanční trhy bez větší reakce prošly výsledky inflace, které ukázaly další zrychlování inflace v prosinci jak v USA, tak v Evropě. Trhy také výrazně nereagovaly na vystoupení šéfa Fedu Jerome Powella v Senátu, kde potvrdil odhodlanost Fedu začít rychle utahovat svoji měnovou politiku. Obecně akciové trhy pokračovaly v mírně zvýšené volatilitě, ale trendově k žádnému posunu nedošlo. Na závěr týdne v USA odstartovala nová výsledková sezóna, ale kromě akcií samotných firem (aerolinky Delta Airlines a velké banky JPMorgan, Citigroup) větší dopad tato událost zatím neměla.

 

Výraznější pohyb minulý týden nastal jen na devizových trzích. Dolar k euru oslabil o 0,7 % t/t na 2měsíční minimum 1,145 USD/EUR. Koruna k euru pokračovala v posilování a poprvé od roku 2011 se dostala pod 24,3 CZK/EUR, ale na závěr týdne došlo k mírné korekci a koruna se vrátila na 24,5 CZK/EUR.

 

V souhrnu za celý týden americké akciové indexy ztrácely do 1 % t/t. Podobný vývoj měly i evropské akciové indexy. Domácí index PX v pátek zavřel na úrovni 1444 bodů (+1,22 % t/t), což je nejvyšší úroveň od začátku září 2008.

 

Pražská burza

Na pražské burze byl uplynulý týden velmi skoupý na významnější kurzotvorné zprávy. Nejlépe se dařilo akciím Komerční banky (+6,1 % t/t), která pozitivně reagovala na komentáře centrálních bankéřů o dalším růstu úrokových sazeb a těžila z celkové rotace investorů z růstových do hodnotových akcií. Naopak nejvíce klesal Avast (-1,6 % t/t), za čímž byla částečně posilující koruna, která snižuje korunové ocenění vůči ceně na primárním trhu v Londýně. V červeném skončila také Pilulka (-1,4 %), která mírně ustoupila ze svých historických maxim. Podle hlášení pro ČNB prodával šéf a spoluzakladatel společnosti Petr Kasa akcie. I přes relativně malý objem může trh tyto prodeje vnímat negativně. 

 

Výhled

Příští týden bude na zámořských trzích zkrácený o pondělí, kdy se v USA slaví den Martina L. Kinga Juniora. Z hlavních témat pro akciové trhy podle nás poněkud ustupuje varianta koronaviru omikron, u níž se podle posledních zpráv potvrzuje relativně mírný průběh. Akciové indexy jsou naopak citlivé na vývoj výnosů u amerických dluhopisů. Ty se po růstu na začátku roku stabilizovaly, nicméně jakýkoli jejich další pohyb nahoru by podle nás znamenal tlak na pokles akciových indexů. Jako dodatečné téma vidíme geopolitickou situaci mezi státy NATO a Ruskem, která se výrazně zhoršila v závěru uplynulého týdne po neúspěchu vzájemných jednání. Další vyostření by bylo negativní pro riziková aktiva a pozitivní pro drahé kovy a některé další komodity.

 

V příštím týdnu se také naplno rozjede výsledková sezóna v USA. První výsledky bank na konci uplynulého týdne (Citi, JP Morgan, Wells Fargo) ukázaly, že sebemenší zaváhání v hospodaření oproti očekáváním znamená silný výprodej na trhu. V příštím týdnu navážou s výsledky další banky jako Goldman Sachs, Morgan Stanley či Bank of America, nebo také mediální společnosti jako Netflix. Vzhledem k této citlivosti trhu a dalším faktorům uvedeným výše máme na příští týden spíše opatrný výhled pro akciové trhy. Na domácím trhu nečekáme žádné podstatné události.

 

Z makroekonomických čísel začne týden údajem o HDP v Číně, kde se čeká za 4Q21 růst pouze o 3,3 % r/r po 4,9 % ve 3Q. Dále bude Čína v pondělí reportovat maloobchodní tržby (oček. +3,8 % po 3,9 %) a průmyslovou výrobu (oček. +3,7 % po 3,8 %) za prosinec. V USA bude naopak příští týden poměrně chudý na data, kdy budeme pouze v úterý sledovat započaté stavby nových domů za prosinec (oček. -1,7 % m/m) a ve čtvrtek pak týdenní počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (oček. 205 tis. po 230 tis.). V Německu budou investoři sledovat úterní index očekávání ZEW (oček. 32 b. po 29,9 b.) za leden. Na konci týdne v pátek pak bude zveřejněna spotřebitelská důvěra v eurozóně za leden (oček. -9 b. po -8,3 b.).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.