Je správný čas na nákup dluhopisů, na akcie si ještě počkejte, radí investoři

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Je správný čas na nákup dluhopisů, na akcie si ještě počkejte, radí investoři
#Trendy#Akcie#Dluhopisy#Ekonomika

Situace na finančních trzích je značně nejistá. Zatímco únor patřil zejména u dluhopisů k nejhorším za poslední roky, březen naopak přinesl mimořádné výnosy. To je známkou, že investoři netrpělivě očekávají razantní obrat. A až k němu dojde, budou se vybírat nemalé zisky. Je tedy načase nakupovat akcie a dluhopisy? O tom mluvili hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář a portfolio manažeři J&T Investiční společnosti Martin Kujal a Michal Semotan v dalším dílu online diskuzí J&T BANKA Talks.


Úrokové sazby hlavních centrálních bank světa jsou v současnosti klíčové na světových finančních trzích. Investoři napjatě očekávají, kdy se Fed a ECB rozhodnou přestat sazby zvyšovat a začnou opatrně hovořit o jejich snižování. K tomu však nejspíš dojde až v příštím roce. A až se tak skutečně stane, projeví se to velmi pozitivně na akciových i dluhopisových aktivech.

Je tedy na čase rychle nakoupit za nízké ceny a počkat si na výplatu zisků? Tak jednoduchá aktuální situace není, shodli se investiční matadoři z J&T Banky a J&T Investiční společnosti Petr Sklenář, Michal Semotan a Martin Kujal. V krátkodobém horizontu několika měsíců totiž může dojít ještě ke korekci titulů.

„Všichni víme, že časování trhu je velmi složité. V současnosti má cenu mít nainvestováno v dluhopisech, naopak na nákup akcií je ještě nějaký čas,“ prohlásil Michal Semotan v dalším dílu online diskuzí J&T BANKA Talks.


Inflace nekončí

Ještě před několika týdny bylo téměř jisté, že centrální banky budou nadále pokračovat ve svém boji proti rostoucí inflaci. „Pak ale přišly problémy v americkém bankovním sektoru a Fed se nejspíš zalekl. Od té doby trhy počítají s tím, že americké úrokové sazby porostou maximálně o dalších 25 bazických bodů, a tím dosáhnou maxima. Kdyby se totiž naplnily černé scénáře v bankovním sektoru, Fed by řešil spíše finanční stabilitu než další růst inflace,“ uvedl Petr Sklenář.

Právě tato změna hlavního ukazatele, který nyní všichni napjatě sledují, připravila na trzích velmi komplikovanou situaci. Projevuje se to zejména u dluhopisů, které jsou na pohyby sazeb (a i na pouhé spekulace o změnách trendu) výrazně citlivější než akcie. I proto patřil letošní únor mezi nejhorší měsíce v posledních letech a březen naopak k nejlepším měsícům za dvě dekády.


Čas dluhopisů

Nejistoty na trhu tak přinášejí zajímavé příležitosti. „Samozřejmě nevím, kdy k tomu obratu na trzích dojde, přesto jsem přesvědčen, že bude rychlý. Kdo na tom trhu nebude, ten přijde o největší koláč zisků. Domnívám se proto, že nyní je už potřeba mít v dluhopisech nainvestováno a čekat na to, až se otevře jejich potenciál,“ řekl Martin Kujal, který se na obchodování na dluhopisových trzích specializuje. A dále připomíná, že již nyní je i u velmi konzervativních státních dluhopisů zajímavý výnos. „Po nějakých deseti letech, kdy byly výnosy takřka nulové, ale také inflace byla mizivá, se situace mění. Nyní se státní dluhopisy vrátily do portfolií v roli relevantního aktiva. České dluhopisy mají dlouhodobé výnosy mezi 4,5 až 5 procenty, v USA to je mezi 3,4 až 4 procenty. Samozřejmě to proti současné inflaci působí jako malý výnos, ale možná se tu potkáme za rok, inflace bude někde kolem tří procent, a toto konzervativní aktivum ji bude výrazně porážet,“ dodal Kujal.


Akcie? Nikam nespěchat

Trochu jiná situace panuje na akciových trzích, kde došlo k velmi dobrému výkonu během prvního kvartálu letošního roku. Zejména evropským akciím se podařilo navázat na výkon z posledního kvartálu roku předchozího, naopak americké akcie poněkud zaostaly, zejména kvůli dynamickému růstu sazeb.

„Na začátku roku jsme investovali do českých bank, ČEZu a technologických akcií. U některých evropských akcií jsme vybírali zisky, například u Rolls Royce, který mimořádně dobře reagoval na návrat čínských peněz do globální ekonomiky. Velmi dobře dopadly také výsledky některých firem, které máme v portfoliích výrazně zastoupené, jako je například Meta, kde jsme také vybírali zisky,“ prozradil Michal Semotan spravující akciové fondy J&T Opportunity a J&T Dividend.

S tím, jestli je ideální čas nyní nakupovat je Semotan trochu opatrnější. Podle něj totiž obrat trendu na trzích akcií naplno pocítíme až v příštím roce, a naopak v krátkodobém horizontu pár měsíců může dojít ke korekci.

„Na rozdíl od dluhopisů, kde je potřeba mít už zainvestováno, u akcií je ještě čas. Kdo chce, může pozorovat vybrané tituly a dokupovat, když mu jejich cena přijde správná, ale doporučoval bych investovat třeba natřikrát než vše najednou. Ještě se totiž mohou projevit nějaké dopady stresu v bankovním sektoru, který po problémech v USA a u Credit Suisse může omezit investiční apetit, což by se mohlo projevit například v realitní oblasti,“ dodal akciový specialista.

Aktuální doba pak svou složitostí podle odborníků přeje hlavně aktivní správě portfolia, které může zajistit vyšší výnos než pasivní. „Doporučit lze například naše fondy J&T Life, které jsou ideální pro každého, kdo chce investovat pravidelně, dlouhodobě a vytvořit si tak rezervy ke konkrétnímu budoucímu datu. Nabízejí jakési "best of" toho, co máme v portfoliích,“ vysvětlil Martin Kujal.


Kryptoměny nejsou všelék

V závěru online diskuze se investiční odborníci na základě dotazu z publika věnovali také možnosti investovat do kryptoměn, konkrétně bitcoinu.

Podle Michala Semotana si gratulace zaslouží všichni ti, kdo do bitcoinu investovali na začátku roku, od kdy se cena vyšplhala na dvojnásobek. „Pro mě je to však příliš nečitelné a jde spíš o ryzí spekulaci,“ dodal ke kryptu Semotan.

„Já bych naopak rád upozornil na to, že bitcoin ukázal vysokou citlivost na úroveň měnové politiky. Domnívám se, že by bitcoin negativně reagoval například v situaci, kdyby Fed držel svou přísnější měnovou politiku déle, než se nyní očekává,“ upozornil Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.