Česká ekonomika v roce 2023 poklesla o 0,4 %

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


Česká ekonomika v roce 2023 poklesla o 0,4 %
#Trendy#Růst#Ekonomika

Česká ekonomika měřená HDP podle předběžného odhadu ve 4Q vzrostla o 0,2 % mezikvartálně (-0,6 % q/q ve 3Q). V meziročním srovnání bylo HDP ve 4Q nižší o 0,2 % (-0,8 % r/r v 3Q). Výsledek odpovídal očekávání trhu. Za celý rok 2023 HDP pokleslo o 0,4 % (+2,4 % v roce 2022). Statistický úřad výsledky komentoval opět relativně stručně. Pouze naznačil, že mírný růst HDP (+0,2 % q/q) ve 4Q táhl zahraniční obchod a po dlouhé době také i spotřeba domácností. To odpovídá našemu očekávání, že se zpomalením inflace by mělo dojít k oživení spotřebitelské poptávky. Přesnější popis poskytnou až detailní výsledky národních účtů, které ČSÚ zveřejní 1. března.



Celkově data dál potvrzují, že stagnace české ekonomiky pokračuje a k žádnému výraznějšímu oživení stále nedošlo. Fakticky ekonomika trendově zůstává na stejné úrovni již 9 kvartálů v řadě. V letošním roce by s poklesem inflace mělo dojít k oživení růstu spotřebních výdajů domácností. Naopak pokračující slabost evropské ekonomiky bude tlumit vývoj exportů. České HDP stále zůstává jako jediná ekonomika v EU za svou předcovidovou úrovní (4Q19). Pro letošní rok očekáváme mírný růst HDP kolem 1,1 %.


Trh výrazně na výsledky HDP nereagoval. Koruna k euru oslabila asi o 5 haléřů na 24,90 CZK/EUR. Výsledky nepřinášejí výrazný nový impulz pro ČNB. Nadále čekáme, že bankovní rada v únoru sníží úrokové sazby opět o 25 bazických bodů na 6,50 % (2T repo).


Předběžné odhady HDP za 4Q v Evropě ukázaly, že ekonomická aktivita na kontinentě zůstává stále utlumená. Ovšem mezi evropskými ekonomikami pokračují rozdíly v dynamice. Ekonomiky ve střední a severní Evropě na závěr roku pokračovaly ve stagnaci. Naopak ve Středomoří ekonomiky sice pozvolna, ale přesto pokračovaly v růstu. Dnes v 11:00 hodin Eurostat zveřejnil předběžné výsledky za celou eurozónu. Ostatní země v regionu zveřejní předběžné výsledky HDP v polovině února.


Česká ekonomika v roce 2023 poklesla o 0,4 %

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.