Nový projekt Kateřiny Šedé, nález mini Pompejí a kód WWW v aukci

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Nový projekt Kateřiny Šedé, nález mini Pompejí a kód WWW v aukci

Během minulého týdne Kateřina Šedá po dvou letech náročných příprav dokončila projekt Herzlich Willkommen v rakouském domově seniorů, veronští archeologové našli něco, co označují za mini Pompeje, Interpol hlásí první úspěchy se svou novou aplikací a Sotheby’s bude dražit původní kód WWW. A abych nezapomněla, taky si můžete koupit Kovařovicovu vilu.


Kateřina Šedá postavila vzpomínkovou vesničku ptačích budek

Kateřina Šedá dokončila svůj další projekt Herzlich Willkommen v domově seniorů v Hainfeldu v Dolním Rakousku. Jeho účelem bylo vytvořit instalaci v zahradě domova, do jejíž tvorby by se zároveň mohli obyvatelé aktivně zapojit. Šedá proto s každým vybraným seniorem vzpomínala na dům, ve kterém celý život bydlel, a pomocí rozhovorů a fotek vytvořila z modelů těchto domů ptačí budky. Vesnička byla tento týden nainstalována a obyvatelé domova seniorů tak už mohou korzovat a vzpomínat. Za mě je to jeden z nejkrásnějších Kateřininých projektů, bravo.

cs-335-ar-ch-id-art-med-res-02-rt.jpg

Kubistická Kovařovicova vila je na prodej

Nestává se tak často, aby se na nemovitostním trhu objevil skutečný architektonický klenot. Prodej vrcholně kubistické Kovařovicovy vily proto určitě vzbudí pozornost (úvodní foto, autor: Vít Vít). Kubismus hrál svého času prim na zahraniční (hlavně francouzské) umělecké scéně. Jen u nás se ho ale dovedlo přenést i do architektury a užitého umění, a jedná se tak o naprostý český unikát, na který můžeme být právem hrdí. Pokud tedy toužíte po něčem opravdu jedinečném, chopte se peněženky.

Ve Veroně našli mini Pompeje

Bývalé kino Astra v italské Veroně po 20 letech prochází rekonstrukcí. Ta tento týden přinesla nečekaný objev. Při vykopávkách totiž byla odhalena původní antická budova z 2. století, pokrytá neuvěřitelně zachovalými nástěnnými malbami. Místní archeologové nález dokonce popisují jako mini Pompeje. Zatím není známo, jakému účelu budova sloužila, podle všeho ji ale poničil požár. V nalezišti jsou totiž ohořelé předměty, a zatímco střecha se evidentně propadla, stěny i jejich fresky zůstaly téměř netknuté.

Aplikace Interpolu hlásí první zadržené

Aplikace ID-Art, kterou před nedávnem spustil Interpol, aby pomohl odhalování obchodu s kradenými uměleckými díly, hlásí první úspěchy. Během pilotního provozu v Itálii a ve Španělsku už došlo k zadržení dvou lidí, kteří se pokoušeli za 200 tisíc eur prodat tři mince, které byly ve skutečnosti ukradeny před deseti lety ve Švýcarsku. Aplikace obsahuje kompletní databázi 52 tisíc kradených děl, kterou Interpol dlouhodobě tvoří a spravuje. Ke stažení je zdarma v Google Play Store i Apple App Store.

cs-335-ar-ch-id-art-med-res-02-rt.jpg

Sotheby’s bude dražit WWW

Sotheby’s bude na konci června dražit opravdu hodně speciální NFT. Jeho tvůrcem je totiž Tim Berners-Lee, tvůrce původního kódu pro World Wide Web. A zmíněné NFT není nic jiného než právě tento kód. Vyvolávací cena je lidových 1000 dolarů a odhad Sotheby’s nezveřejnila vůbec. Určitě ale můžeme očekávat pěkných pár nul navíc.

 

 

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.