Švýcarsko: Centrální banka ukončila cyklus zvyšování sazeb a mění politiku FX intervencí

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Švýcarská centrální banka (SNB) ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby opět beze změny na 1,75 %. SNB ukončila svůj cyklus zvyšování úrokových sazeb a celkově utahování měnové politiky. Ekonomický růst ve Švýcarsku zvolnil a inflace zpomalila na 1,4 % r/r a v příštím roce ji centrální banka očekává v pásmu 1,5-2,0 %.


Švýcarská centrální banka (SNB) ve čtvrtek podle očekávání ponechala úrokové sazby opět beze změny na 1,75 %. SNB ukončila svůj cyklus zvyšování úrokových sazeb a celkově utahování měnové politiky. Ekonomický růst ve Švýcarsku zvolnil a inflace zpomalila na 1,4 % r/r a v příštím roce ji centrální banka očekává v pásmu 1,5-2,0 %.  Guvernér SNB Thomas Jordan naznačil, že předchozí utažení měnové politiky je už dostatečné. Úvahy o snižování sazeb jsou předčasné a toto téma vůbec neleží na stole. Naopak naznačil změnu u devizových intervencí. Guvernér Jordan uvedl, že pokud kurz franku příliš utahoval měnové podmínky, tak vedení SNB bude muset upravit svou politiku devizových intervencí. SNB od léta 2022 rozprodává své devizové rezervy, aby tlačila na posílení švýcarského franku. Za první 2 kvartály letošního roku SNB uprodala devizy v objemu 80 mld. USD (ekvivalent 73 mld. CHF), data za 3Q zatím nebyla zveřejněna. Na začátku prosince se frank k euru dostal na nové historické maximum 0,94 CHF/EUR.  

V reakci na zasedání SNB sazba 2letého úrokového swapu klesla o 10 bodů na 1,08 %, což je nejnižší úroveň od srpna 2022. Kurz franku k euru oslabil o 0,5 % na 2týdenní minimum 0,952 CHF/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.