Výsledková sezóna doznívá, pozornost je upřena na zvyšování sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Pozornost investorů se nyní zcela soustředí na rychlost zvyšování sazeb v USA v souvislosti s vývojem inflace. Tento týden tuto debatu doplní zápis z červencového zasedání Fedu, který bude zveřejněn ve středu.


Investoři chápou poslední mírně nižší inflaci v USA jako indikaci, že Fed nepřistoupí k razantnějšímu zvyšování sazeb (o více než 50 bazických bodů) a na příštím zasedání v září zvýší sazby z 2,50 na 3,00 %. „Pokud zápis potvrdí ochotu Fedu k tomuto postupu, trh může opět reagovat pozitivně,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Výsledková sezóna bude již jen mírně doznívat, když za oceánem zveřejní svá čísla Home Depot či Macy’s a v Evropě např. německá energetika Uniper. „Celkově jsme názoru, že pozitivní sentiment v zámoří může zatím pokračovat, a máme tak na příští týden lehce pozitivní výhled,“ konstatuje Milan Vaníček.

Své výsledky zveřejní VIG

Z pražského trhu příští týden oznámí svá čísla za druhý kvartál pojišťovna VIG. Očekáván je 11% růst hrubého předepsaného pojistného a 18% růst čistého zisku na 103 mil. EUR. „Čísla nicméně budou zřejmě negativně ovlivněna dopady přecenění expozice vůči Rusku, případně další tvorbou rezerv v souvislosti s aktivitami na Ukrajině, jejichž dopad nejsme na kvartální bázi schopni odhadnout,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled

Z pohledu makrodat začal týden již v neděli v noci čínskými maloobchodními tržbami a průmyslovou výrobou za červenec (oček. +4,9 % r/r po 3,1 %, resp. +4,3 % r/r po 3,9 %).

V USA budou investoři sledovat v úterý průmyslovou produkci za červenec (oček. +0,4 % m/m po −0,2 %), ale číslem týdne budou ve středu červencové maloobchodní tržby (oček. +0,1 % m/m po +1,0 %). Ve středu večer pak bude zveřejněn zmíněný zápis ze zasedání Fedu.

Na naší straně oceánu pak bude důležitý úterní index podnikatelské nálady ZEW v Německu (oček. −53,3 po −56,8 b.) a středeční HDP eurozóny za druhý kvartál (oček. +4,0 % r/r po 4 % v 1Q).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.