Kofola: Přesunutí nápojů do vyšší sazby DPH poškodí prodeje

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v pátek schválila tzv. konsolidační balíček, který má za cíl snížit deficit rozpočtu o 150 mld. Kč. Mezi daňové změny v balíčku patří i přesunutí nealkoholických nápojů ze současné sazby DPH 15 % do zvýšené sazby 21 %. Tato změna se promítne zdražením velké většiny produktů společnosti (Kofola, Ondrášovka, Korunní, Kláštorná, Vinea, Jupí a další). Šéf firmy Jannis Samaras v letošním rozhovoru uvedl, že na takové zdražení zareaguje spotřebitel dalším snížením poptávaných objemů. Přestože se schválení balíčku čekalo, jsme názoru, že může vyvolat další nejistotu investorů ohledně poklesu prodávaných objemů nápojů Kofoly v příštím roce. Doplňujeme, že Kofole klesají prodávané objemy již letos kvůli 20% zdražení produktů na začátku roku, jímž firma reagovala na zdražení nákladů. Konsolidační balíček ještě čeká hlasování v Senátu a podpis prezidenta, ale vládní koalice má možnost jejich případný nesouhlas přehlasovat, neboť má v Poslanecké sněmovně absolutní většinu hlasů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.