Přinese zasedání Fedu nervozitu na trhu?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří především na středeční zasedání Fedu a na technické páteční převážení hned několika indexů. Zasedání FOMC by nemělo aktuálně předvést žádnou změnu v nastavení uvolněné měnové politiky.


Investoři budou sledovat, zda dojde k zahájení diskuse nad možným budoucím snižováním aktuálního stimulu, jak naznačoval zápis z posledního zasedání. „Trh tuto zmínku přešel relativně poklidně, ale reálné zahájení obdobných diskusí s možnou nastíněnou strategií, která by mohla nabývat reálný časový rámec, by dle nás mohla vyvolat na trhu nervozitu,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Ke konci týdne pak investoři budou monitorovat převážení hned několika indexů včetně FTSE či CECE, což s sebou většinou nese zvýšenou volatilitu i objemy. „Celkově jsme na tento týden neurální s tím, že očekáváme potenciální zvýšenou volatilitu kolem zasedání Fedu a na konci týdne kvůli převážení indexů,“ dodává Milan Vaníček.

Poslední obchodní den O2 CR

Ve čtvrtek 17. června je poslední obchodní den, kdy se budou akcie O2 CR obchodovat s nárokem na celkovou dividendu 21 Kč/akcii (7,1% hrubý div. výnos). Výplata bude zahájena od 21. 7. 2021.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na úterní maloobchodní tržby za květen (oček. −0,4 po 0,0 % m/m), průmyslovou produkci za květen (oček. 0,6 po 0,5 % m/m), středeční zasedání FOMC, kde se změna měnové politiky nečeká, a v průběhu týdne budou vycházet data z trhu nemovitostí.

V Číně se soustředí na středeční průmyslovou produkci za květen (oček. 9,2 po 9,8 % r/r) a maloobchodní tržby za květen (oček. 14 po 17,7 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.