Naznačení jestřábí politiky může přinést na trh nervozitu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




V tomto týdnu se investoři zaměří na čtvrteční zasedání ECB, kde se očekává potvrzení ukončení kvantitativního uvolňování ke konci června a vyhlížet se budou jakékoliv náznaky na budoucí úroveň aktuálně stále záporných základních úrokových sazeb.


„Nadále zůstáváme poměrně obezřetní vůči rizikovým aktivům. Naznačení více jestřábí měnové politiky ECB může přinést na trh nervozitu a opačně,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Makroekonomický výhled

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na páteční spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 8,2 po 8,3 % r/r) a spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na červen (oček. 58,9 po 58,4 bodu m/m).

V Německu se soustředí na úterní podnikové objednávky za duben (oček. +0,2 po −4,7 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za duben (oček. +1,1 po −3,9 % m/m).

V Číně se zaměří na čtvrteční data ze zahraničního obchodu za květen, kde se očekává zrychlení růstu exportů (oček. 8,0 po 3,9 % r/r) i importů (oček. 2,5 po 0,0 % r/r) v dolarovém vyjádření.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.