ČNB: Hlasy ohledně dalšího vývoje sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová a člen bankovní rady Jan Kubíček poskytli mediím komentáře k dalšímu vývoji sazeb a naznačili, že ČNB na nejbližších zasedáních zatím neuvažuje o snižování sazeb. Zamrazilová v rozhovoru pro agenturu Reuters pochválila vývoj koruny, která svým posilováním pomáhá tlumit inflaci. Jako hlavní proinflační rizika Zamrazilová vidí uvolněnou rozpočtovou politiku a utažený trh práce spojený s rychlým růstem mezd. Tyto faktory mohou krátkodobě vést i k dalšímu zvýšení sazeb. Zamrazilová pak uvedla, že pokud by inflace začala rychleji zpomalovat, tak v září se otevírá první možnost snížení sazeb. Ovšem také zdůraznila, že největší chybou by nyní bylo, kdyby ČNB začala snižovat sazby předčasně. Kubíček v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že současnou úroveň koruny nepovažuje za nadhodnocenou. Za riziko vidí vývoj rozpočtu, a pokud nedojde ke konsolidaci, tak je to pro Kubíčka důvod znova zvýšit úrokové sazby. Také Kubíček si dovede letos představit snižování sazeb, ale tento krok vyžaduje rychlejší snižování inflace.

Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (3. května) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %), ale rostou šance, že se mohou objevit nové hlasy pro zvýšení sazeb. Podle našeho názoru by stabilita sazeb ČNB mohla vydržet nejen letos, ale i do začátku příštího roku kvůli pomalejšímu zpomalování inflace a naopak rychlejšímu růstu mezd.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.