Mladí investoři z PORG: Během covidu šlo vydělat i na kapesném od babičky. Krátkodobě

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Mladí investoři z PORG: Během covidu šlo vydělat i na kapesném od babičky. Krátkodobě
#Trendy#Příběhy#Úspěch

Profesionálního investora míváme většinou spojeného s postavou čtyřicátníka až padesátníka v dokonale padnoucím obleku. Ale úspěšným investorem se mohou stát i mnohem mladší. Například studenti. Potvrdili to studenti gymnázia Nový PORG, kteří z globální investiční soutěže Wharton Global Highschool Competition přivezli třetí místo. „Nejvíc hrdí jsme na to, že roste naše investiční platforma otevřená všem studentům středních škol,“ uvedli studenti v pořadu J&T Banka Talks.




Většina Čechů neinvestuje a raději spoří. A když investuje, vítězí u nich konzervativní produkty v čele s nemovitostmi. Takový je výsledek unikátního průzkumu o investiční gramotnosti, kterou vypracovala agentura Perfect Crowd letos na jaře pro J&T Banku.

Je to důsledek relativně nízké investiční gramotnosti, která v Česku stále panuje. Neplatí to však pro všechny a možná mladší generace tuto situaci změní.

Naznačuje to alespoň úspěch týmu gymnázia Nový PORG, který získal na mezinárodní investorské soutěži Wharton Global Highschool Competition třetí místo.

„Myslím, že všichni to máme podobně. K investování jsme se dostali díky rodičům, s nimiž jsme se bavili o tom, jak spravovat peníze,“ prohlásil v pořadu J&T Banka Talks jeden z vyznamenaných studentů Filip Hrubý. 

Významnou roli sehrálo založení investičního klubu na škole, v čemž klíčovou roli měl náš kamarád Otakar Kořínek, který teď už studuje v Americe. „U mě ten zájem podpořilo, když mě rodiče poslali na dva týdny do Anglie, kde jsem studoval kurz business a finance,“ doplňuje Jan Kubeš.

Právě investiční klub Nový PORG Investment Society a klub Ekonet zabývající se finančním a investičním vzděláváním pak studenti považují za ještě větší úspěch než třetí místo na globálním investorském kolbišti. „Povedlo se nám vytvořit funkční platformu otevřenou všem středním školám a studentům. V současnosti máme zhruba 90 členů,“ připomíná Mojmír Zálešák.


Investovat s rozmyslem

Ačkoli jejich investiční éra teprve začíná, již mají několik poučných momentů za sebou.

„Poprvé jsme se do soutěže přihlásili na přelomu let 2019 a 2020. Tehdy začal covid a na trzích se odehrávaly věci, které se tam nikdy předtím neděly. Začali jsme se tak učit v prostředí, které bylo značně nejisté a neurčité. Ale zpočátku to vlastně šlo dobře, protože po pádu trhů jsme i s kapesným od babičky nakoupili dobré akcie, které potom vyrostly. Říkali jsme si, že v tom jsme asi hodně dobří. Pak to ale šlo zase dolů a uvědomili jsme si, že to je mnohem složitější,“ přiznává Herbert Janda.

A uprostřed pandemie přišlo také jejich největší poučení z dosavadních investičních pokusů. Týkalo se kryptoměn, které jsou zejména v nejmladší populaci mimořádně populární. A také umí být velmi nebezpečné.

„V nejhlubší karanténě někteří z nás naskočili na vlnu popularity jednoho velmi rychle rostoucího krypta. A trošku se nám to nevyplatilo. Ale byla to určitě skvělá zkušenost, která nás naučila, že podobné prudké investice se nemusejí vyplatit a k investicím je potřeba přistupovat s rozumem,“ dodává Jonáš Machurek.


Doba příležitostí

A jak na začátky nejmladších investorů kouká profesionál? Podle Jana Pavlíka, ředitele odboru finančních trhů J&T Banky, je současná doba velmi zajímavá a pro začínající investory příznivá.

„Já jsem se ve dvaceti letech, což je nyní klukům, teprve začínal rozkoukávat. Byla devadesátá léta a bylo mnoho příležitostí, protože tu kapitálový trh teprve vznikal. Ale na druhou stranu chyběly dnešní technologie. Právě ty zmíněné příležitosti byly motorem k rozhodnutí, že se chci živit zrovna tímto a na kapitálovém trhu jsem zůstal. A akcie mám pořád nejraději,“ dodává Pavlík.


A do čeho mladá generace ráda investuje? Jak se pere se stresem, který investování přináší? Sledujte celou epizodu pořadu J&T Bank Talks.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.