Makro: Hluboký propad maloobchodních tržeb v březnu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Statistický úřad uvedl, že v březnu maloobchodní tržby meziročně propadly o 8,9 %. Sezonně očištěné tržby vůči únoru propadly o 12,2 % m/m a meziročně byly nižší o 9,3 %. Jde o první údaj z domácí ekonomiky od zavedení karantény kvůli Covid-19. Míra propadu je hlubší, než jsme očekávali (-3,5 % r/r), ale z hlediska struktury žádné větší překvapení nenastalo. Z hlediska položek výrazně vzrostly pouze prodeje potravin (+3,9 % r/r). Naopak prodeje nepotravinářské zboží propadly o 17,1 % r/r, což je nejhlubší propad v 20leté historii časové řady. Propad šel přes všechny položky, nejhorší vývoj byl u tržeb oděvů a obuvi (-65 % r/r) a sportovního vybavení (-47 % r/r). Dále prodeje pohonných hmot klesly o 18,2 % r/r. Kvůli karanténním opatření se část prodejů přesunula na internet, kde celkové tržby vzrostly o 21 %. Za celý 1Q maloobchodní tržby vzrostly o 0,6 % r/r.

Maloobchodní tržby včetně moto segmentu klesly v březnu o 15,5 % r/r, když prodeje aut propadly o 30 % r/r.

Výsledky za duben by měly přinést další výrazný propad (stav nouze byl až od 12. března). Za celý rok by maloobchodní tržby měly propadnout kolem 5 %, když prvotní nabídkový šok (uzavřené obchody) vystřídá poptávkový šok (omezení spotřeby).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.